fredag 4 juni 2010

Ord att räkna med

Visst är det kul med matematik, med siffror och nummer.

Under antiken användes de romerska siffrorna som egentligen var bokstäver.

I = 1
V = 5
X = 10
L = 50
C = 100
D = 500
M = 1000

Dessa romerska "siffror" ser man idag på urtavlor, amerikanska filmtitlar och på många angloamerikanska filmers sluttext där man visar filmens produktionsår.

Som ett exempel finns det sex stycken filmer om Rocky. Den första kom 1976, sedan kom uppföljarna 1979, 1982, 1985 och 1990. Sylvester Stallone har skrivit manus och haft huvudrollen i samtliga filmer, och har regisserat alla filmer utom den första och femte.

Den sjätte filmen heter inte Rocky VI, utan bara Rocky Balboa och gjordes 2006, sexton år efter den femte filmen. Den filmen blickar tillbaka till de fyra första filmerna. Sylvester Stallone tyckte att Rocky V är den svagaste av filmerna i serien, och den passade egentligen inte till serien om boxaren Rocky Balboa.

--------------------------------------------------------------------------------------------

I Sverige har vi också uppföljare till filmer, men det sällan att vi bara skriver en siffra efter titeln. Vi har till exempel filmserien av Lasse Åberg om "Sällskapsresan" vilka heter i tur och ordning: Sällskapsresan [1980]: Sällskapsresan II - Snowroller [1985]; S.O.S. - En segelsällskapsresa [1988]; Den ofrivillige golfaren [1991] och Hälsoresan - En smal film av stor vikt [1999].

Det gjordes tjugo filmer om Åsa-Nisse mellan åren 1949-1969. 41 år efter den senaste filmen, har en uppföljare kommit med Kjell Bergqvist och Michael Segerström som huvudrollsinnehavare. Filmen heter Åsa-Nisse - Wälkom to Knohult. Innan filmen hade premiär såg jag en annan titel på den: Åsa-Nisse 21. Eller om om det varit en amerikansk film Åsa-Nisse XXI.

--------------------------------------------------------------------------------------------

Om man ska använda romerska siffror, tänk på att om man vill att folk ska fatta snabbt vad man menar så är det lättare att använda vanliga arabiska siffror.

Kan du snabbt säga vad MCMLXXXVIII är för årtal?
Försök att på fem sekunder ta reda på om MCMXCVII kommer före eller efter det förra exemplet. Svaret finns längst ner på sidan.

Som tur så finns sajten OnlineConversion.com där man kan omvandla årtal till romerska siffror.

Observera att på urtavlor skriver man siffran 4 med fyra i:n så här: "IIII". Man kan tro att man skulle ha skrivit det "IV". Romarna själva skrev 4 som IIII, då Iv var en gud. Men jag finner inte något om denna gudom på internet, inte ens på italienska Wikipedia.
En snabb teori från mig kan vara att det är förleden på namnet på överguden Jupiter. Det skrevs under antiken IVPPITER. Då I uttalas som J och V som U.

--------------------------------------------------------------------------------------------

Vårt siffersystem baserar sig på tiotal. Helt enkelt att vi räknade på fingrarna till en början. Nollan fanns inte till en början, för vi kan ju inte räkna noll på fingrarna.
Har du tänkt på att vårt talsystem baserar sig på 12 räkneord med egennamn. Ett, två, tre... fram till tio, elva, tolv. Därefter kommer en ständig upprepning: tre-ton, fjor-ton, fem-ton, tjugo, tjugo-ett, tjugo-två etc.Våra siffror kallas för arabiska för de härstammar från Östern. Ordet siffra kommer från arabiskans al sifr. Jag läste att de arabiska siffrorna från början ritades med det antal vinklar som tecknet skulle symbolisera.


En variant på samma tema är dessa tecken:


Nedan ser du en utvecklingslinje om hur de arabiska siffrorna blev till våra västerländska "arabiska" siffror.
Läs mer om detta på sajten: MEEF - Middle East Economic Engineering Forum

--------------------------------------------------------------------------------------------

Kan du tänka dig vilken revolution det blev när de arabiska siffrorna tog över matematiken? Fast jag tror att romerska matematiker, bokhållare etc använde andra räknesystem när de gjorde beräkningar. Eller så var de hejare på att räkna med sina bokstavssiffror.


Jag själv tycker att matematik är roligt så länge man inte blandar bokstäver och siffror som i algebra. Det blir rena grekiskan för mig, eller i detta fall arabiska :-)

Ordet algebra kommer från arabiskans al-djebr, som betyder återförening eller koppling.


Utan araberna efter antikens nedgång och fall, hade bland annat matematiken, medicinen, filosofin och astronomin inte nått samma höjder, om inte de hade förvaltat och utvecklat vetenskaperna.
Arabernas vetenskapliga arv kunde sedan Västerlandet få tillbaka när civilisationerna där åter blev mottagliga för bildning och kunskap. Det var när folken i Väst började lämna vidskepelser och bildningsmörkret bakom sig. Det skedde under den mörka medeltiden.

Nutida historiker håller på att omvärdera medeltiden som inte alls var så mörk och dyster, utan var full av utveckling och bildning. De har lanserat termen den dynamiska medeltiden. Men det är en annan historia.


Källor: Wikipedia: Amazon.com; Blandade sökningar på Google; och egna minnen.

--------------------------------------------------------------------------------------------
Svar på frågan i texten: Det första året är 1988, och det andra är 1997.

.

2 kommentarer:

 1. hej
  jag har sett en bild på eran hemsida och jag undrar om jag får andvända den till en tidning som alla kan se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om det är bilder i denna artikel, så har jag hittat alla dessa på internet via sökningar i Google.

   Radera