tisdag 19 april 2011

Ostara gav oss påskharen



Den mytologiske jägaren Orion skydde inga medel att jaga och fälla alla Jordens vilda djur som han kom åt. Det spelade ingen roll om de var stora eller små. Alla var ett byte för den gigantiske jägaren.
Se mina tidigare artiklar: Orion - himlajägaren och Orion - en gigant med stjärnstatus.

En dag när Orion var på jakt klampade han rakt fram genom buskar och snår och en liten fågel flög upp från sitt bo på marken. Hon flaxade för glatta livet framför honom och vädjade att han skulle skona hennes ägg. Men det struntade han i och krossade hennes bo med alla ägg och traskade vidare.

Fågeln grät hjärtskärande över förlusten av sitt rede och sina ägg. Vårens gudinna Ostara hörde hennes klagan och frågade vad som hade hänt och den lilla fågeln berättade allt. Hon avslutade med att önska sig att bli förvandlad till ett annat djur, som var så listig att hon kunde överlista sina jägare och kunna springa lika fort som hon flög.

Efter att ha funderat en kort stund förvandlade Ostara fågeln till en hare; ett listigt, långörat och snabbfotat litet djur och döpte det till Lepus. Efter den dagen kunde varken Orion eller hans två jakthundar Sirius och Procyon få fatt på haren. För att undkomma hundarna snodde Lepus sig mellan fötterna på Orion så att hundarna inte kom åt.

Än i våra dagar kan man se på himlen den lilla stjärnbilden Lepus rakt nedanför Orions fötter. Där hoppar hon runt i skydd mot hans hundar, som också är stjärnbilder till vänster om sin ägare.


Till vänster om Lepus försöker hunden Sirius fånga haren. Hans hundkompis Procyon syns inte på bilden. Han finns vid enhörningens bakdel.

--------------------------------------------------------------------------------------------

Haren Lepus saknade sina ägg så när vårens gudinna åter kom nästa vår gav hon henne förmågan att lägga ägg en gång om året. Vid vårens ankomst byggde Lepus ett bo där hon lade sina ägg. Påsken infaller på våren, så då är det vid påsktid som hararna har förmågan att värpa ägg.

Här har du förklaringen till varför vi har påskharar. Tacka antikens storviltsjägare Orion för detta, och framförallt gudinnan Ostara och hennes välvilja till skogens alla små djur.

Tänkvärt

Tänk på att det engelska ordet för påsk är easter. Det kommer från vårens och fruktbarhetens (och ljusets) gudinnan Austron eller Ostara. Hennes motsvarighet på grekiska är Eos och på latin Aurora. Gudinnan firades troligtvis i forntiden under vårdagjämningen kring den 21 mars.


Gudinnan Ostara kommer tillbaka med ljus och värme till en frusen jord.


Läs mer på Wikipedia i artikeln: Påskhare.

--------------------------------------------------------------------------------------------



Jag läste i tidningen Metro från den 18 april 2011 att vi i Sverige äter 6000 ton godis under påsken, nästan 700 gram per person. Vi är även bäst i Världen på att äta godis, och klarar av att trycka i oss 17 kilo per person och år!
Det blir mycket socker som fräter på tänderna. Tänk på att äta mycket godis på en gång, istället för att småäta under lång tid, och borsta tänderna väl efteråt. Då slipper du få ett besök av de två norska tandtrollen Karius och Baktus.

Karius och Baktus
(Karius og Baktus) är en norsk barnbok av författaren Thorbjørn Egner. Den kom ut i Norge 1949 och i svensk översättning 1961. Man gjorde en dockfilm av boken 1954.
Som barn på 1970-talet kommer jag aldrig att glömma skolpropagandafilmen, om hur de två söta trollen blev hemlösa när den elake tandläkaren förstörde deras hus. I slutet flöt de iväg på en flotte på ett stort öppet hav. Jag ville inte borsta tänderna efter att ha sett filmen, för jag tyckte synd om trollen som inte hade någonstans att bo :-)
Hade man gjort en film med samma syfte idag, hade man väl valt fula och elaka monster i tänderna istället.

--------------------------------------------------------------------------------------------

Till alla mina läsare önskar jag

GLAD PÅSK!



Källor:
Wikipedia; The Online Etymology Dictionary; boken: Hjältar och monster i himlavalvet, 1993 av Maj Samzelius; bildsökningar via Google; och egna minnen.

.

2 kommentarer: