tisdag 10 augusti 2010

Läggdags med Beppes godnattstundHär hemma i Sverige har vi också haft bra barnprogram från 1970-talet, och några personer kommer att förbli ikoner för vår barndom. En av dessa som ligger mig djupt i hjärtat är Beppe Wolgers (John Bertil "Beppe" Wolgers), 1928-1986.

Han var en riktig mysfarbror med yvigt skägg, och figurerade bland annat som Pippi Långstrumps pappa Efraim Långstrump, och var rösten till pappa Beppe i Dunderklumpen. Jag minns speciellt honom i programmet Beppes Godnattstund.

I Beppes godnattstund låg han i en gigantisk säng, klädd i en randig nattskjorta och blåblommig nattmössa. Bakom sängen hade han en vägg med många luckor. Ur dessa kom det fram dockor som han förde samtal med.
Programmen sändes ursprungligen i fem omgångar mellan åren 1968-1974. Från 1969 spelades de in i färg.
Jag minns att i slutet skrek alltid en docka som kallades Sigrid (på pottan) "Jag är färdig!"
De andra dockkaraktärerna var Busan, Gäspan, Hungran och Kraman.
Läs mer om programmet på sajten Beppe.se: Godnattstunden.


Du kan få lite 1970-talsnostalgi genom att titta på början av ett avsnitt på Youtube: Beppes Godnattstund - Intro

När programmet började och slutade spelades Air av Johann Sebastian Bach. Det var en tolkning av Bachs musikstycke framförd av a capellagruppen Swingle Singers. De kallade melodin för Aria.
Det var bland de första klassiska musikstyckena som jag lärde tycka om, och som har följt med mig genom livet. Lyssna på musikstycket på YouTube: Bach, Air on the G string (Air on a G string, string orchestra)

Bachs Air är en del ur orkestersviten Ouverture No. 3 in D major, BWV 1068 som den heter rent verkmässigt, enligt engelska Wikipedia. Musiken skrevs någon gång mellan år 1725 och 1739. Air som vi känner till idag som arrangemang för violin och piano, gjordes av den tyske violinisten August Wilhelmj (1845-1908) och fick namnet Air on the G string, (Air på G-strängen).

Ordet air är aria på italienska och franska och betyder luft. Med det menas solosång i operor eller kyrklig musik, eller som i det här sammanhanget ett fristående musikstycke, likt en konsertaria.

-----------------------------------------------------------------------------------------

Är det någon som förresten kommer ihåg julkalendern Långtradarchaufförens berättelser från 1975, där Beppe åkte omkring i ett somrigt Jämtland på jakt efter Sagornas kungarike? Han hade dockkamraterna Posi och Maggan med sig samt de sjungande vindrutetorkarna Slask, Blask och Klas. Han träffade under sin resa olika personer som gestaltades av skådespelarna Lena Nyman, Hans Alfredson och Povel Ramel.

I en undesökning som SVT gjorde om vilka julkalendrar folk kommer ihåg, svarade bara en procent på denna kalender från 1975.
Jag har helt glömt bort den. Läs mer om julkalendern 1975 på denna länk: Långtradarchaufförens berättelser, och hoppas att teve sänder den igen, om den fortfarande håller måttet.


Läs mer om Beppe Wolgers i Wikipediaartikeln: Beppe Wolgers.
Du kan även besöka hans egen sajt med mängder av fakta om Beppe och hans värld på Beppe.se.


Källor:
Wikipedia; YouTube; Beppe.se; Bildsökning på Google; och egna minnen.

.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar