måndag 4 april 2011

Pan gav oss panflöjt och panikDen grekiska guden Pan levde i skogarna i Arkadien i Grekland och trivdes inte alls uppe bland de andra gudarna på Olympen. Som barn muntrade han upp de andra gudarna med sina vilda upptåg och avvikande utseende.

Pan gestaltas som en man med långt skägg, en bocks underkropp och på huvudet har han två små horn. Liknande gestalter är en faun eller satyr, den sistnämnda kan också se ut som en vanlig man.
Pans far sägs vara gudarnas budbärare Hermes och modern var en nymf vid namn Dryope. I vissa andra myter sägs överguden Zeus eller Dionysos vara ans far. Pan hade en fru som antingen var en get eller en nymf som hette Aix, hon kallades även för Amaltheia. Pan hade sonen Lynx, lodjuret, tillsammans med nymfen Echo.

Myten berättar att Pan fick syn på en vacker nymf som hette Syrinx. Han blev blixtförälskad i henne men hon ville inte ta emot hans åtrå så hon sprang iväg. Vid en flod stannade hon och blev förvandlad till ett vassrör. Men Pan fattade vad som hänt och bröt av vassröret i sju olika långa bitar och satte ihop dem till ett instrument, en panflöjt. På grekiska kallas den syrinx.

Orden panik kommer också från Pan. Man trodde att det var han som framkallade en plötslig skräck som utan synbar orsak kunde gripa en boskapshjord, en krigshär, en folkhop och dylikt.
Myten säger att Pan visade sig för de persiska krigarna vid slaget vid Marathon år 490 f.v.t. som sedan flydde i vild panik och krigslyckan tillföll grekerna. Som tack för denna krigiska bragd lät atenarna skapa en helgedom i en grotta till Pans ära vid Akropolis fot.


Man kan kalla Dana Dragomir för panflöjtens okrönta drottning. Det finns väl knappt en evergreen som hon inte har gjort till panflöjtsmusik. Vissa älskar detta och andra tycket det är fruktansvärt. Men visst är det roligt att en panflöjt kan väcka både kärlek eller avsky som kan väcka nästan panik hos en lyssnare :-) Tacka Pan för detta!

Lyssna på Dana Dragomir när hon spelar på panflöjt ledmotivet ur filmen Den gode, den onde, den fule i YouTube-klippet: Dana Dragomir (Pan Dana) - The good the bad and the ugly.
Filmen heter på engelska The Good, the Bad and the Ugly, fast visste du att originaltiteln är: Il buono, il brutto, il cattivo och är en italiensk film regisserad av Sergio Leone 1966, vilken är inspelad i södra Spanien i Andalusien?
Filmen rankas av The Internet Movie Database, IMDb, som den fjärde bästa filmen som någonsin gjorts.


--------------------------------------------------------------------------------------------

Till sist kan jag nämna att jag såg ett teveprogram på Viasat History som handlade ondskan i gestalt av Fan eller Djävulen, även kallad Satan, Lucifer, Hin Håle, Belsebub, Horn-Per etc. Den figurens utseende har utvecklats under många tusen år. Djävulen har fått låna drag av skogsguden Pan med sina bockfötter och horn. Svansen kommer från andra gestalter, liksom hans treudd eller eldgaffel och ibland även hans fladdermusliknande vingar.


Satan som Disney gestaltar honom i filmen Fantasia från 1940. Han syns i delen med musikstycket: En natt på Blåkulla (Night on Bald Mountain) av Modest Musorgskij.


De gamla gudarna som gör onda gärningar i många äldre religioner, gjorde det i syfte att skapa något gott. Dessa var egentligen inte helt igenom onda.
I och med Bibeln skapades en helt igenom ond varelse som motpol till det goda. Den moderna elaka djävulen var född.

Nästa gång du ser till exempel den indiska blåhudade gudinnan Kali, klädd i en gördel av avslitna armar och ett halsband med avhuggna huvuden, och dansar på en liggande man. Kanske är det inte är en ond handling, utan en som bådar pånyttfödelse och utveckling?
Enligt myten började hon i ursinnigt vansinne dansa som hotade att förstöra allt. Hennes make Shiva lade sig mellan henne och marken. När hon kände igen honom lugnade hon ner sig och harmonin i Världen återställdes. Kalis kraft/egenskap är skaparen. Hennes make Shivas egenskap är förgöraren och återställaren. Så det goda och onda finns i samma gudar, till skillnad till djävulen som bara är ond och elak.


Kali dansar på Shiva. Observera att hon bär en treudd.

---------------------------------------------------------------------------------------------

En egen reflektion.
Om den kristna guden är god, varför straffande han mänskligheten genom att dränka dem i en syndaflod, istället för att lägga in en godhets-gen i dem och göra dem till fromma lamm? Varför tyckte han att djuroffret som Abel gav till honom var bättre än offret med grödor som Kain gav, vilket resulterade i brodermord, istället för att acceptera bådas gåvor som likvärdiga? Varför straffade han Job så hårt och orättvist, och utsatte honom för så många hårda prövningar? Varför ville han pröva Abraham med att säga till honom att offra sin son Isak till sin ära, men stoppades innan han hann utföra offret? Om Gud är en man, så varför är han en sådan elak gubbe?
I Nya Testamentet sände han oss sin ende son för att frälsa mänskligheten, så han kanske ändrade sin gammaltestamentlige hårdhet till slut?


Abraham stoppas i sista stund att offra sin son Isak.


Här passar det med den gamla devisen: Lär dig livets stora gåta: älska, glömma och förlåta.
Så innan vi får panik, tänk att allt är inte är i svart och vitt. Allt går i alla nyanser av grått. Lär dig tänka fritt och se dig omkring och du ser att världen består av en blandning av alla palettens färger.

Så till slut får Dana Dragomir med sin panflöjt avsluta denna artikel med att säga adjö i låten Time to say goodbye i Youtube-klippet: Dana Dragomir & Marcus Fernholm - Time to say goodbye.


Man kan lätt få panik när Pan oväntat dyker upp med sin panflöjt.


Källor: Wikipedia; IMDb; Saob; YouTube; Indien.nu; boken: Grekisk mytologi av Michael Gibson, 1983; boken: Bantning och bojkott, diesel och kondom: eller konsten att bli odödlig av Edvard Matz och Erling Matz, 1999; boken: Bintje och Kalasjnikov: personerna bakom orden av Marcel Grauls, 2001; bildsökningar på Google; samt egna minnen.

Läs mer om indiska gudar på sajten Indien.nu: De Hinduiska gudarna

.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar