Denna tid på året händer det konstiga saker. Sår vill inte läka, mjölken surnar medan man tittar på den, kvinnor som plockar bär i skogen kan gå vilse och aldrig komma tillbaka, djuren är farligare än vanligt och andra oförklarliga saker sker nu.
Vissa förklarar rötmånaden med att det är hög luftfuktighet i slutet av sommaren, i kombination med att det är varmt. Då gynnas bakterietillväxt på livsmedel som förvaras fel. Mjölken blir gällen, köttet härsknar och frukten ruttnar.
Innan man upptäckte mikroorganismerna och förstått deras inbladning i det hela, var det en gåta varför allt förstördes så fort under denna sommarmånad.
Det var under rötmånaden som man förr i tiden trodde det föddes konstiga eller missbildade djur. Jag tror att det vanligaste rötmånadsdjuret är kalvar med två huvuden.
I Sverige finns det flera andra konstiga djur. Vi har bland annat skvadern. Ett bevingat djur med en framdel av en hare och en bakdel av en tjäder. På latin heter det Tetrao lepus pseudo-hybridus rarissimus L.
Skvadern sägs ha upptäcks och skjutits av jägaren Håkan Dahlmark utanför Timrå 1874. Det finns två uppstoppade exemplar av skvader. De finns på friluftsmuseet Norra berget i Sundsvall och på Biologiska museet i Stockholm.
I Göteborg finns ett uppstoppat exemplar av det lilla strandlevande djuret vitrysk strandmuddlare. Det heter Lirpa lirpa på latin.
Det ser ut som en korsning av minivildsvin framtill och ekorre baktill med en stor ekorrsvans. Den har simfötter på bakbenen. Djuret ställs ut en gång om året under våren på Naturhistoriska museet vid Slottsskogen i Göteborg.
Dessa ovannämnda djur kan man säga är riktiga rötmånadshistorier. Skrönor och berättelser som är lite svåra att tro på.
Läs historien om skvadern på Wikipedia.
Läs mer om vitrysk strandmuddlare på Västarvets hemsida. Om du vänder på namnet Lirpa lirpa, så vet du vilken dag den ställs ut :-)
Till sist ger jag några tips för att slippa rötmånadens hemska magplågor:
- Förvara maten kall och sänk gärna temperaturen i kylskåpet.
- Lämna inga kylvaror för länge på frukostbordet.
- Transportera kylvarorna från affären i en kylbox eller kylpåse.
- Tvätta händerna ofta.
- Skölj all mat som äts rå noggrant och koka och stek maten väl.
- Undvik kallsupar när du badar.
- Ät ingen mat med fingrarna på stranden eller på picknicken utan att ha rena händer. En burk med våtservetter är lätt att ta med.
Fler tips får du från Dagens Nyheters artikel: Rötmånaden är nästan avskaffad.
Snart är den härliga hösten här och skördetiden är inne. Tills dess njut av sommaren vi har kvar, med eller utan rötmånadshistorier.
Nästa blogg handlar om konstiga kattdjur.
Källor: Wikipedia; Dagens Nyheter; Västarvet; Bildsökning på Google; egna minnen. Samt ett varmt tack till min vän Berit som gav mig uppslag till detta inlägg.
.
Hej!
SvaraRaderaSprang på din blogg av en slump och ville bara säga att jag gillar den skarpt! Mycket intressant och roligt läsning. Blev lite nostalgisk av alla barnprogramsinlägg. Visste du förresten att Douglas Adams har skrivit avsnitt till Dr Snuggles? Inte helt förvånande egentligen.
Hej Alexandra
SvaraRaderaDet var roligt att du hörde av dig! Jag visste inte detta om Douglas Adams. All kul vetskap är kul vetskap.
Ha det så gott!