söndag 14 november 2010

Hjälp för ordkonstnärerNär man skriver och behöver hjälp har man alltid haft nytta av ordböcker, lexikon, uppslagsböcker eller andra uppslagsverk.
Nu när vi lever i dataåldern vill man ha tillgång till samma böcker i datorn. Men tyvärr kostar det ofta en slant. Men det finns en del saker som är gratis. Jag presenterar här nedan några sajter som jag brukar använda.

Synonymer.se. Här kan man slå upp synonymer. Använd ordets grundform, till exempel katt, inte katter.

Lexin är ett gratis svensk-engelskt lexikon. Den är egentligen gjord för invandrarundervisning, men fungerar bra att slå upp vanliga ord. På Lexin finns flera andra språk som bland andra svensk-spanskt, svensk-finskt och svensk-arabiskt, men inte svensk-franskt!

Wikipedia, är ett universellt uppslagsverk som finns på många språk. Den byggs upp av alla wikipedianer som skriver och uppdaterar artiklar. En bra funktion är att vill man läsa om en sak på svenska och se samma artikel på andra språk, kan man bara klicka på det andra språket i menyn till vänster.

Saob, Svenska akademiens ordbok. Här får man reda på ord och dess ursprung. Man kan slå upp ord mellan A-Tyna. Det tar några år till innan de är på bokstaven Ö. Många moderna ord och företeelser finns inte med som dator eller mikrovågsugn.
Saol, Svenska akademiens ordlista, är en kortversion av Saob, den vanliga tryckta ordboken.

Rimlexikon.com. Här söker man ord som rimmar med varandra. Kanske något för nästa månads julklappsrim?

NE.se. Nationalencyklopedin. Att ha tillgång till hela NE kostar 549 kronor per år. På NE:s hemsida kan man dock slå upp ord och få en kort förklaring gratis.

Kryssakuten.se är en sajt där alla som löser korsord finner en massa nyttigt. Hur många gånger har man till exempel fastnat på ett ord; fem bokstäver med "s"som andra bokstav och "et" som de sista? Här har man hjälpen. På korsordslexikon får du förslag på olika ord som passar in på detta.

Har du andra tips på gratis ordhjälpmedel på internet, så tipsa gärna mig.

Tips
Spara sidorna som Favoriter på din webbläsare. Eller varför inte spara min bloggsida som en favorit, för att snabbt hitta dessa gratis lexikon och uppslagsverk. När jag finner fler kommer jag att uppdatera denna sida.


Källor: Kryssakuten.se: Lexin; NE.se; Rimlexikon.com; Saob.se; Synonymer.se; Wikipedia.org; Bilden överst är ett kolossalkorsord. Denna har vi uppsatt på dasset. Superbra att ha när man borstar tänderna eller har inget att läsa :-)

.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar