söndag 27 februari 2011

Orion - himlajägaren



I förra artikeln skrev jag om Orions bälte, som finns i stjärnbilden Orion. Denna stjärnbild syns bara hos oss under vintern.
Orion är i den grekiska mytologin en jättelik jägare. Han var son till havsguden Poseidon, varför han kunde gå på vattnet. Han kunde således röra sig obehindrat över land och hav. Inga djur gick säkra för denne gigant.

Av de 22 ljusstarkaste stjärnorna som man kan se på himlen från Sverige, finns fem i Orions stjärnbild.




Orions stjärnor är namngivna efter de grekiska bokstäverna i ordning efter ljusstyrka:
Alfa (Betelgeuse)
Beta (Rigel)
Gamma (Bellatrix)
Delta (Mintaka)
Epsilon (Alnilam)
Zeta (Alnitak)
Eta (har tre olika namn: Saiph, Agjebbah och Ensis)
Theta (Trapezium eller Trapezium-stjärnorna, ett kluster av fyra stjärnor som syns i ett litet teleskop, egentligen tio olika stjärnor)
Iota eller Jota (Hatsya)
Kappa (Saiph, att inte förväxlas med eta)
Lambda (Meissa eller Heka)
etc.

Stjärnorna D, E, och F (delta, epsilon och zeta) är de tre i Orions bälte. Om dem skrev jag om i förra inlägget: Kan du Alnitak, Alnilam och Mintaka?

I mina källor stämmer inte listorna på ljusstyrkan i ordningen med bokstäverna. Till exempel är Kappa den tionde bokstaven, men stjärnan är den sjätte ljusstarkaste och att Beta är ljusstarkare än alfa.
Wikipedia har en lista på stjärnor och rangordning efter ljusstyrka: List of brightest stars.


Om man tänker sig en lite skev rektangel norr och söder om bältet med var sin ljusstarka stjärna i var sitt hörn ar du några av

Överst till vänster finns Betelgeuse (Alfa Orionis) som är en röd jättestjärna. Stjärnan är den åttonde mest lysande stjärnan på himlen.
Betelgeuse ligger 427 ljusår från oss (engelska Wikipedia säger mellan 497 och 789). Vår egen sol är gul och är således varmare än Betelgeuse. Forskarna tror att Betelgeuse bara är 10 miljoner år gammal och utvecklas snabbt på grund av sin stora massa, och tros explodera inom någon miljon år.

Betelgeuse varierar i storlek då den pulserar. En källa säger att den är 800 gånger större än vår egen sol, en annan att den är 1000 gånger, en tredje säger att om den placerades i vår sols plats skulle den passera asteroidbältet och nå Jupiters omloppsbana och eventuellt fortsätta därutöver. Alla inre planeter fram till mars skulle vara helt uppslukade av stjärnan, inklusive vår egen Jord.

En röd stjärna är en gammal stjärna som är på väg att dö. När en sådan till slut dör förvandlas den till en supernova. Den kommer att lysa upp vår stjärnhimmel, och eftersom en supernova är ljusstark ska den även vara synlig under dagen. Kan det ha varit en sådan som uppstod vid Jesus födelse som ledde de vise männen till Betlehem?
Betelgeuse kanske redan har blivit en supernova? Den ligger 427 ljusår från oss, så det tar alltså lika många år för ljuset att nå oss.

Överst till höger på Orion finns Bellatrix (Gamma Orionis). Det är en blå jättestjärna, som ligger 243 ljusår från oss. Den är tredje starkaste lysande stjärnan i Orion och den tjugosjunde starkaste på vår stjärnhimmel. Namnet kommer från latinets ord för Amazon. Stjärnan kallas därför för Amazonstjärnan.

Nederst till vänster finns Saiph (Kappa Orionis). Stjärnan är den sjätte ljusstarkaste i Orion och ligger 720 ljusår från oss. Den är den 51 starkaste stjärnan i himlen.

Nederst till höger syns Rigel (Beta Orionis) som är en blå superjättestjärna, 773 ljusår från oss (Engelska Wikipedia säger mellan 700 och 900). Trots att den heter Beta är den ljusstarkare än Alfa Orions. Stjärnan är således den starkast lysande stjärna i Orion och den sjätte ljusaste på himlen.

--------------------------------------------------------------------------------------------

Vinjettbilden visar en modern tolkning av Orion för han bär svärd och sköld. Nedan klassiska bilder på Orion med klubba och lejonskinn.






Observera att på den nedersta bilden är stjärnbilderna spegelvända. Eller snarare att man ser stjärnhimlen rakt ovanför ner mot Jorden. På en stjärnglob är stjärnbilderna vända åt fel, det är för att man ser den från rymden. Det är därför stjärnbilderna vänder ryggen mot oss. Det kommer troligen från att i äldre tider trodde man att stjärnorna låg på samma höjd i en egen sfär runt jorden, firmamentet som det kallades. Eller varför inte att det var "hål" i det yttre sfären, där man kunde se det gudomliga ljuset ovanifrån?

På denna bild visas en schematisk bild på de olika sfärerna. Månen är närmast oss, sedan planeterna Venus och Merkurius. Man hade observerat att dessa tre himlakroppar passerar framför Solen varför de är mellan oss och solen. Därefter ser man de tre då kända yttre planeterna: Jupiter, Saturnus och Uranus, och ovan dem ligger stjärnsfären, firmamentet.

Mer om myten om Orion i nästa artikel: Orion - en gigant med stjärnstatus.

--------------------------------------------------------------------------------------------

Lite filmtrivia om två av stjärnorna - Betelgeuse och Bellatrix.

Beetlejuice, är det amerikanska uttalet av stjärnan Betelgeuse. Beetlejuice är en karaktär ur filmen med samma namn från 1988. Figuren spelas av den amerikanske skådespelaren Michael Keaton.



--------------------------------------------------------------------------------------------

En känd Bellatrix är den elaka häxan Bellatrix Lestrange (född Black) som är med i handlingen i de senare böckerna om Harry Potter. Bellatrix gestaltas av den brittiska skådespelaren Helena Bonham Carter. Bilden nedan är från lanseringen av den femte Harry Potter-filmen: Harry Potter och Fenixorden (Harry Potter and the Order of the Phoenix) från 2007.



Till sist kan jag nämna att filmen Beetlejuice regisserades av Tim Burton. Tim är för övrigt gift med Helena Bonham Carter sedan 2001.


Källor: Wikipedia, boken Bonniers Naturguider: Stjärnor och planeter, 2006, Dokumentärserien: The Universe avsnitt Co.nstellations från 2008 på History Channel, Internet Movie Database, bildsökningar via Google och egna minnen.

.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar