tisdag 31 maj 2011

Aska i håret?För att spinna vidare på temat på Askungen och vulkanaska från tidigare artiklar har turen kommit till håret.
Förra gången skrev jag om att aska heter cendre på franska. Därifrån har Askungens franska namn Cendrillon kommit ifrån, som sedan blev Cinderella på engelska.

En blondin kan ha olika nyanser och de mörkaste av dem, som går mer mot ljusbrunt, kallas för cendré.
Denna färgnyans kallas hos oss lite skämtsamt för råttfärgad. Fast det vore bättre att kalla den vid sitt rätta namn: askfärgad eller askblond, eller hur? Nationalencyklopedin säger att det betyder mörkblont. På engelska heter cendré ash blond.
Nu vet du sambandet mellan Askungen, cendré och aska.

L'Oréal Paris hemsida hittade jag tre hårfärgningsmedel med askblonda nyanser:


Den ljusaste nyansen heter: Lightest Ash Blonde


Mellannyansen heter: Light Ash Blonde


Den mörkaste nyansen heter bara: Ash Blonde

--------------------------------------------------------------------------------------------

När jag letade efter hårfärg för män fann jag märket Just For Men. De har olika nyanser men bara en enda med ordet ash och då kopplat med brunt, inte med blont. De ser du här nedan:


Ash Brown - Hair Color (hårfärg)


Ash Brown - Facial Color (skäggfärg)

--------------------------------------------------------------------------------------------

Håret som växer på mannens överläpp heter mustasch. Är den trådsmal kallas den för tangorabatt. Är den däremot gigantisk kallar man den valrossmustasch, eller knävelborrar om den är yvig och slutar med spetsar.
Det intressanta med ordet mustasch är att jag har sett det skrivas i plural, som mustascher. Menas det om man bara har en halv skäggprydnad ovanför överläppen på ena sidan, kallas den då mustasch? Jodå, Svenska Akademiens ordbok säger att så kan det vara.

Jämför ordet byxor, plural för byxa. Men det är ju bara ett par byxor? Alltså ett plagg. Ett språkligt mysterium. Men jag vet svaret, men det håller jag på ett tag till :-)


Kejsare Vilhelm II av Tyskland (Kaiser Wilhelm II) med rejäla knävelborrar. Bilden tagen 1905.

--------------------------------------------------------------------------------------------

Jag slår härmed ett slag för Mustaschkampen som pågår varje år under maj månad. I år avslutades kampanjen den 27 maj.
Huvudman för kampanjen är Cancerfonden. Pengarna de samlar in går till forskning och information om prostatacancer som är Sveriges vanligaste cancerform, som noll (0) procent kvinnor drabbas av. Denna sjukdom som drabbar mest äldre män, får betydligt mindre uppmärksamhet än vad bröstcancer får till exempel via kampanjen Rosa Bandet. Män kan tyvärr också drabbas av bröstcancer. Men var är jämlikheten i medieutrymmet?

Du kan läsa mer om prostatacancer och även ge en gåva via kampanjens hemsida: Mustaschkampen.
Detta uppmanar jag till sist, som både har askblont hår, en prostata och en mustasch eller snarare två mustascher! ;-)Läs mer om mannens skäggprydnad i min artikel: Sluta mumla i skägget!


Källor: Wikipedia; Cancerfonden - Mustaschkampen; L'Oréal Paris; Just For Men; Svenska Akademiens ordbok, Saob; Nationalencyklopedin, NE; Bild- och faktasökningar på Google; och egna minnen.

Bilden överst med kvinnan och vulkanen är reklam för ett hårfärgningsmedel via Coloribus.com. Observera att reklamkonstnären har lagt kvinnans röda hårsvall som lavaströmmar från vulkankratern.

.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar