torsdag 19 maj 2011

En falsk askungesagaDen 29 april 2011 gifte sig prins William och Kate Middleton i London.

Det dröjde inte länge innan ett bildkollage skickades runt hela världen om att verkligheten har överträffat sagan.
Disneys Askungen och hennes prins hade samma kläder på sig som Kate och William bar på bröllopet.
Askungens elaka styvsystrar Anastasia och Drizella (Petronella och Gabriella på svenska) bar också klänningar i samma nyanser, och hade hiskeliga huvudbonader som Williams kusiner Eugenie och Beatrice av York.

Askungens prins har inget eget namn på svenska. På engelska kallas han bara Prince Charming.


Bildkollaget här ovan sprids över hela världen om detta fantastiska sammanträffande. Men kunde Disney redan 1950, då filmen Askungen (Cinderella) hade premiär, förutse kungabröllopet i Storbritannien 2011? Eller har britterna kopierat filmens kläder?

Nej tyvärr. Det är bra fusk och fejk för att lura folk, eller snarare "en rolig grej" för att roa sina medmänniskor. För att anpassa sagan till verkligheten har någon lagt ner många timmars jobb i Photoshop eller annat bildredigeringsprogram för att byta ut färgerna.

Redan den första bilden med en mörkhårig Askungen väckte mina misstankar. Ta denna artikel som en lektion i källkritik :-)

Originalet
Prinsen bär gul jacka och röda byxor. Hans hår är svart. Askungen är blond.


Fejket
Prinsen har fått Williams hårfärg och kläder. Askungen har blivit brunett som Kate. De första mörkhåriga prinsessorna dök upp hos Disney med Belle (brunett) i Skönheten och odjuret från 1991, och Jasmine (svarthårig) i Aladdin från 1992, uppger en internetkälla. Men jag tänker direkt på Snövit från 1937. Hon är svarthårig!


Verkligheten
Detta är den äkta askungesagan!
Jag tror att Kate inte är en askunge, utan har fått en bra uppväxt med mycket kärlek. Annars hade det väl inte strålat så mycket Grrrl Power om henne.

--------------------------------------------------------------------------------------------


Originalet
Styvsystern Anastasia (Petronella) är rödhårig och har en klänning i rosa och röda nyanser. Den andra styvsystern Drizella (Gabriella) har en klänning i guld och gulgrönt. På engelska kallas den gröna färgen chartreuse, som faktiskt har fått namn efter den gröna likören, skapad 1764, med samma namn.


Fejket
Anastasia har fått sin klänning och fjäder i olika blå nyanser och håret har blivit brunt. Drizellas kläder är i rosa/skära nyanser, och håret är i samma nyans som Beatrice av Yorks hår.


Verkligheten
Eugenie i blått och Beatrice i skärt med stiliserade älghorn på huvudet, som en svensk kommentator beskrev hennes "hatt".


Äkta älghorn.


Jag såg bröllopet på teve och kunde inte låta bli att förundras över alla konstiga hattar som många damer bar på bröllopet.

Du kan se på fler hattar från bröllopet i denna artikel: Royal Wedding Hats & Fascinators.

Ett av flera undantag på sobra och fina hattar bar Storbritanniens drottning på. Elizabeth II hade en enkel snygg ljusgul i samma färg som sin dräkt.


"Bettan" med en trevlig fin hatt som matchade hennes klädsel. En dam med stil och grace.


Drottning Sofia av Spanien vet vad som är är snyggt!

Rekordet på en rätt ful kreation bar prinsessan Beatrice av York. Var det ett skämt eller haute couture eller snarare horror couture från landet i havet? Jag säger bara till systrarna av York: Väx upp brudar! Ni är faktiskt 21 och 22 år och representerar ert land som nummer fem och sex i den brittiska tronföljden. Före i tronföljden är deras farbror Charles och hans söner William och Henry. Nummer fyra är systrarnas pappa prins Andrew.

Som kuriosa kan nämnas att vår egen svenske kung, Carl XVI Gustaf har plats 201 i den brittiska tronföljden, tätt följd av Carl Philip nummer 202, faktiskt före Victoria, som har 203 och lillasyster Madeleine med plats nummer 204.


Vår egen svenska askungesaga: Victoria och Daniel som gifte sig den 19 juni 2010 i Stockholm.


Vår vackra Victoria med prins Daniel på det brittiska bröllopet i en snygg kreation i aprikost. Hon och flera andra kungligheter från andra kungahus syntes knappt i den brittiska tevesändningen. När hon gifte sig tyckte den brittiske tronföljaren Charles med söner, att det var viktigare att titta på menlös fotboll, än att besöka Victorias bröllop i ett sommarfagert Stockholm. Vilket party de missade!


Källor:
Wikipedia; Internet Movie Datbase; bild- och faktasökningar via Google; och egna minnen.
Tack till artikeln: Disney Royal Wedding Photo: Did You Get Duped? som sammanställde det som jag själv upptäckt.

.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar