onsdag 23 november 2011

1900-talets martyrer 1 – Maximilian KolbeÅr 1998 placerades tio statyer på Westminster Abbey i London. De föreställer nutida kristna martyrer som mördats under 1900-talet.
Jag kommer att ihågkomma dessa personer som dött för att de stått upp för sin starka tro, utan att ge vika för ondskan i sina samhällen.

--------------------------------------------------------------------------------------------
Den första martyren på Westminster Abbey är:

Maximilian Kolbe, 1894-1941
Han var en polsk franciskanmunk. Han hade bland annat gömt judar undan nazisternas förföljelser. För detta internerades han i koncentrationslägret Auschwitz. Hans fångnummer var 16670.

När en fånge lyckats fly skulle tio andra straffas med att de skulle svältas till döds i lägret. Kolbe tog en av de dödsdömdas plats. När de spärrats in bad Kolbe böner och sjöng psalmer och uppmuntrade de andra. Efter tre veckor levde fortfarande Kolbe och tre andra, så nazisterna dödade dem med giftinjektioner den 14 augusti 1941. Den man som påstods ha flytt hittades senare drunknad i en latrin i lägret.

Franciszek Gajowniczek, mannen som Kolbe bytte plats med överlevde Auschwitz. Han engagerade sig att inte Kolbe skulle glömmas bort.
1982 kanoniserades Kolbe och blev ett helgon, S:t Maximilian Kolbe. Hans helgondag är den 14 augusti.
Gajowniczek vistades på Petersplatsen i Rom vid kanoniseringen.


Glasmålning i franciskankyrkan i Szombathely, Ungern.

Maximilian Kolbe får för mig representera alla oskyldiga män, kvinnor och barn som mördades av nazisterna före och under andra världskriget. Alla judar, handikappade, romer, kommunister, homosexuella och alla andra som hade oturen att leva under en tid då intolerans och nazistiska ideal rådde i ett land.
Tyskland av idag är helt motsatt mot nazisternas önskan om en idealstat. Bland annat är dagens Tyskland ett mångkulturellt samhälle och inte ett ”etniskt” rensat samhälle.

Tyvärr fortsätter nazismen mörda människor. Tidningen Expo listar upp ett antal oskyldiga offer i Sverige för skäckväldets hantlangare under åren 1982-1995. Expo nr 2/1995. Jag hoppas att listan inte har förlängts efter det.--------------------------------------------------------------------------------------------

Läs mer om Maximilian Kolbe:
På svenska Wikipedia
På engelska Wikipedia
På Westminster Abbeys hemsida
På sajten Saints.SQPN.com

.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar