lördag 26 november 2011

1900-talets martyrer 2 – Manche MasemolaÅr 1998 placerades tio statyer på Westminster Abbey i London. De föreställer nutida kristna martyrer som mördats under 1900-talet.
Jag kommer att ihågkomma dessa personer som dött för att de stått upp för sin starka tro, utan att ge vika för ondskan i sina samhällen.

--------------------------------------------------------------------------------------------
Den andra martyren på Westminster Abbey är:

Manche Masemola, 1913-1928
Hon var en ung sydafrikanska som bodde i Transvaal tillsammans med sin familj. De levde i ett kargt landskap under enkla förhållanden, då deras stam tidigare hade fördrivits från sin ursprungliga hemtrakt av kolonisatörer som ville åt deras bördiga jord.

År 1919 började en mission i hennes del av Transvaal vilken startades av den anglikanska munken fader Augustine Moeka.
Manche kom i kontakt med missionen, och tillsammans med sin kusin Lucia, började de gå på deras undervisning två gånger i veckan, för att ta till sig av det kristna budskapet inför sitt dop.

Manches föräldrar ville inte att hon skulle fortsätta träffa missionärerna, då de var rädda att hon skulle lämna dem och inte heller vilja gifta sig med den man som de valt skulle bli hennes make. Men hon trotsade dem och ville bli döpt och kristen. De misshandlade henne då de trodde hon var förhäxad och försökte stoppa henne att återgå till kyrkan. Manche ska ha sagt att hon troligtvis skulle bli döpt i sitt eget blod.

Den 4 februari 1928 fördes hon till en enslig plats där hon dödades (eller hade dött av sina skador), och begravdes i en sluttning. Manches yngre syster blev sjuk och dog strax efteråt. Även hon blev begravd vid samma plats som Mache. Invid gravarna planterade deras far några träd för att markera platsen.

År 1935 började kristna besöka platsen där hon låg begravd. Manches mor lät döpa sig 1969. Kyrkan i Sydafrika satte 1975 upp Manche Masemola på en lista för åminnelse över hjältemodiga kristna.
Varje år den första helgen i augusti samlas människor vid hennes grav för att hedra hennes minne.

--------------------------------------------------------------------------------------------

Manche Masemola får representera alla unga människor som fått offra sina liv för att de velat förändra sina liv, hjälpa andra eller haft en tro om en bättre framtid.
I Sverige har vi bland andra Fadime Sahindal och John Hron som dödats som martyrer mot ondskans välde.

Om du åker till London kan du besöka Manche Masemolas staty på Westminster Abbey och hedra denna unga kvinnas minne. Var i Sydafrika Manches grav ligger vet jag tyvärr inte.


Denna bild på Manche Mansolas grav finns på bloggen: Holy Places–Thin Places.

--------------------------------------------------------------------------------------------

Läs mer om Manche Masemola:
På engelska Wikipedia
På Westminster Abbeys hemsida
På sajten: Dictionary of African Christian Biography

.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar