söndag 22 april 2012

Tyrannosaurus rex lik en kyckling?


Bland dinosauriernas mest kända skräcködla är Tyrannosaurus rex eller T-rex som den också kallas. Dinosaurien dyker upp i filmer som King Kong, Godzilla, Jurassic Park och Natt på museet.

Tyrannosaurus rex betyder "Tyrannödlekung" och den levde för cirka 68-65 miljoner år sedan under Krita-perioden. Skräcködlan hade sin hemvist i Nordamerika, för man har hittat fossiler av den bland annat i Alberta, Montana, Utah och New Mexico.

Den stora massdöden av dinosaurierna skedde för 65 miljoner år sedan, så Tyrannosaurus var bland de sista stora rovdionosaurierna som levt på jorden.

En nu ifrågasatt tolkning av en Tyrannosaurus rex.

Tyrannosaurus är inte det största rovdjuret som levt. Man har hittat större köttätande dinosaurier. Tyrannosaurus blev nästan 13 meter lång från nos till svanstipp och vägde mellan 4,5 till 7 ton. Två större som man funnit är Giganotosaurus och Spinosaurus.

Giganotosaurus ("gigantisk sydlig ödla") levde i Sydamerika för 90-100 miljoner år sedan. Den kunde bli upp till 15 meter lång och väga 8 ton. Alltså ett ton tyngre än Tyrannosaurus.

Spinosaurus ("taggödla") levde i det som idag är Saharaöknen i Nordafrika för över 90 miljoner år sedan. Beräkningar ger den en längd på mellan 12,6 till 19 meter, och vikten mellan 9 och 21 ton. Således är denna det största köttätande djuret i Jordens historia. Den spelade även en roll i filmen Jurassic Park III.

--------------------------------------------------------------------------------------------

Tidigare har man vetat att det funnits befjädrade små flygdinosaurier som till exempel Archaeopteryx. Namnet kommer från grekiska archaios, som betyder gammal, och pteryx som betyder fjäder eller vinge. Denna dinosaurie hade fjädrar och vingar som en fågel, och skelett och tänder som en liten köttätande dinosaurie. Den var stor som en korp och cirka 50 cm lång. Archaeopteryx levde för 150 miljoner år sedan och har hittats i södra Tyskland.

Läs mer om dinosaurier med fjädrar i artikeln: Befjädrade dinosaurier på Wikipedia.


Så här kan en Archaeopteryx sett ut för 150 miljoner år sedan.

--------------------------------------------------------------------------------------------

Det som ofta finns kvar av dinosaurier är benrester då de har fossiliserats, det vill säga att benvävnaden har mineraliserats och omvandlats till sten. Har paleontologerna tur kan de finna avtryck av djurens mjukdelar och hud i avlagringar.

Det har spekulerats om dinosaurierna kunnat vara färggranna, och inte varit i samma färgskalor som dagens ödlor och krokodiler.

Andra fakta är att dinosaurierna varit varmblodiga, och vissa arter tros ha ruvat på sina ägg, likt dagen fåglar. De djur som är närmast släkt med dinosaurierna är just fåglarna, inte med krokodiler och ödlor som man kan tro.

Forskare i Kina har nyligen gjort fynd att en släkting till Tyrannosaurus haft färgglada fjädrar. Denna dinosaurie har fått namnet Yutyrannus Huali. Den kan ha burit fjädrarna som ett täckande skydd, och att den kunnat varit täckt i en fjäderprydnad som liknat dagens färggranna påfåglar. Yutyrannus levde för 125 miljoner år sedan, och var 9 meter lång och vägde 1,4. Namnet Yutyrannus är en blandning av mandarin (kinesiska) och latin, vilket betyder "befjädrad tyrann".

Nu kanske vi får skriva om dinosauriernas historia igen. Från att ha varit kallblodiga och blodtörstiga monster som lägger ägg i en grop som sedan lämnar dem till sitt öde, till att bli likt fåglarna som vaktar sina ägg i ett reda och föder upp ungarna tills de klarar sig själv.

Läs mer om fyndet på Svt: Tyrannosaurus som påskkyckling.

Dinosaurien Yutyrannus Huali med fjädrar över hela kroppen likt en fågel idag.


Källor: Wikipedia: Svt; Fakta- och bildsökning via Google.

.

2 kommentarer:

 1. Hahaha ... det kan man inte tro egentligen.
  Storleken är ju enormt stor skillnad på.

  Ha en bra dag!

  SvaraRadera
 2. Har du sett Jurassic park? Velociraptorna i den filmen är ju lika stora som dagens strutsar. Och de är ju fåglar.
  Det fanns pyttesmå dinosaurier också. Men deras ben är lite svårare att finna, men de finns.
  Se på våra däggdjur som är samma grupp av djur. Från pyttesmå näbbmöss på några centimeter till elefanter och blåvalar. Det är skillnad!

  SvaraRadera