tisdag 27 juli 2010

27 juli får du sova så länge du vill!

Den 27 juli får man sova länge. Enligt folksed skulle dock den som sov längst denna dag utsättas för busstreck av dem som vaknat tidigare. Den som vaknade sist denna dag skulle också vara trött ett helt år framöver. Det sades också att om det regnade denna dag skulle det regna i ytterligare sju veckor.

Sjusovardagen
var en tidigare helgondag för att minnas sju kristna män vid namn Constantinus, Dionysios, Johannes, Malkus, Martianius, Maximanus och Serapion. De ville inte avsäga sin kristna tro för hedendomen. De gav bort alla sina ägodelar till de fattiga och för att undkomma kejsar Decius förföljelser, flydde de upp till bergen för att kunna utöva sin tro i fred. Kejsaren hette egentligen Gaius Messius Quintus Trajanus Decius, och levde mellan år 201-251. Han var kejsare i Rom år 249-251, så denna händelse skulle ha skett i mitten av 200-talet.

Grottan där de sju männen gömde sig upptäcktes, så kejsaren lät beordra att mura igen grottmynningen. Där föll männen i en djup sömn. Nästan 200 år senare ville en markägare göra grottan till en plats för sin boskap, så han rev ner muren. De sju männen vakande och trodde att de bara hade sovit en dag.

En av männen gick ner till staden Efesos. Där blev han konfunderad över att se byggnader med kors på. När han skulle betala såg handlarna att hans mynt var gamla för de hade gamla kejsares porträtt. En biskop förhörde senare männen och fick deras historia. De sju prisade gud för detta mirakel och dog därefter.
Denna händelse skulle ha skett under den bysantinske kejsaren Theodosius II:s regeringstid, 408-450. Efter denna händelse kallades de för sju sovare. Därifrån har vi fått ordet sjusovare, för en som vill sova länge, eller har svårt för att vakna i rätt tid.

Läs om helgonlegenden om sjusovarna på Historiebloggen. Det finns en kortfattad artikel på Wikipedia: Sju sovare. Den engelska artikeln är mer utförlig: Seven Sleepers.

Grottan där de sov enligt legenden sägs ligga i Efesos, i nuvarande Turkiet. Det finns även andra ställen som också gör anspråk på platsen för de sju sovarna.


Grottan i Efesos där de sju sovarna sägs ha legat i djup slummer i nästan 200 år.

Sjusovardagen kom med i almanackan 1680 och fanns kvar som helgondag fram till år 1900. Namnet togs bort i den nya namnsdagskalendern 1901.

Läs mer om sjusovardagen på Nordiska museets hemsida.

---------------------------------------------------------------------------------------------

Personer som sover länge är inte lata. Till exempelvis ungdomar har ett stort sömnbehov på 8-9 timmar om dygnet. Med sena vanor tillsammans med nya sociala medier, mobiltelefoner, internet, musik- och filmmaskiner etc gör att de inte kommer i säng förrän sent.

Den biologiska klockan är även olika för olika individer. Vissa är morgonmänniskor och andra är kvällsmänniskor. En morgonmänniska är effektiv på morgon, och det har blivit normen för att vara "duktig" i västerlandet.
Det hänger nog kvar från jordbrukartiden, då människan var beroende av dagsljuset för att kunna arbeta. När skymningen kom var man tvungen att sluta, och utan elektriskt ljus var det svårt att arbeta vidare.

När den kvällströtte morgonmänniskan börjar gäspa fram emot aftonen, är kvällsmänniskan i topp av prestation. Men då förväntas denne gå till sängs. Men energin sprudlar så kvällsmänniskan jobbar vidare till långt efter midnatt. När väckarklockan ringer och den kvällspigge tvingas gå upp i ottan, leder det till att denne går med sömnbrist och trötthet hela dagen, tills kvällsenergin kommer.

Som tur finns i vissa yrken flextid, så man kan komma lite senare och gå senare. Men vi behöver en ny syn på arbetstid, så att fler i samhället kan komma i balans med sin biologiska klocka.

---------------------------------------------------------------------------------------------

När den nya namnsdagslängden gjordes, roade sig herrarna i kommittén lite grann. Varför tror ni att Jesper den 26 juli fick sitt namn dagen före sjusovaredagen? En ledtråd: Gäsp!
Om det finns sanning i detta påstående vet jag inte, men det är en rolig historia att återberätta.

Jesper kommer från Jasper som i sin tur kommer från Kaspar/Caspar. Ursprungligen tror man att namnet kommer från det babyloniska eller persiska ordet för skattmästare. Andra hävdar att namnet kommer från ordet Caesar som betyder kejsare.

Före 1900 hade Marta namnsdag den 26 juli, men flyttades 1901 till den 27 juli.

---------------------------------------------------------------------------------------------

En sjusovare är också en gnagare av släktet sovmöss, och heter Glis glis på latin. Den blir 13-19 cm lång, med en svans på 11-15 cm. Den är nattaktiv och lever i 4-5 år. Namnet har sjusovarna fått av att de går i dvala på hösten och vaknar igen till försommaren. De ligger således i dvala 7-8 månader i sträck. Sovmössen lever naturligt i trakterna från södra och centrala Europa till norra Iran.

1902 inplanterade man sjusovare i södra England. Arten har nu blivit till ett riktigt skadedjur där. De är fridlysta, så det är ett dilemma att man inte kan utrota dem, trots att de inte är en inhemsk art.


En sjusovare, Glis glis på latin

Jag hörde för ett tag sedan ett program om fridlysta växter och djur. Reportern frågade biologen om vad han skulle göra om ett fridlyst djur åt på en fridlyst växt. Han svarade att han fick låta det ske och sörja växten.


Nästa blogg handlar om trötta sagofigurer.
Tills dess önskar jag dig god natt och sov så gott!


Sovande kvinna (Sleeping Woman) målad 1935 av art deco-konstnärinnan Tamara de Lempicka (Łempicka), 1898-1980


Källor: Wikipedia; Historiebloggen av Mats Karlsson; Historiska museets Nomina; Nordiska museet; Stjarnhimlen.se; bildsökningar på Google; och egna minnen.

.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar