lördag 31 juli 2010

Trötta sagofigurer och 1970-talsnostalgi

Jag minns att Östeuropa producerade många bra barnteveprogram. Det var både dockfilmer och tecknade filmer från bland annat Östtyskland, Tjeckoslovakien och Jugoslavien. En och annan gång såg jag någon animerad film från Sovjetunionen också. Visst är det konstigt att ingen av dessa länder finns kvar längre. De har splittrats eller ingått i andra länder.

En av mina tecknade favoriter var Professor Balthazar. Han levde i en psykedelisk värld som sprakade av färger och fantasirikedom. Det känns konstigt så här efteråt att erinra det fanns så mycket färg och skaparkraft bakom den grå järnridån. Fast det kan ju ha varit en indoktrinering från dem som senare vann det kalla kriget?

Professor Balthazar sändes ursprungligen mellan 1967-1971 samt 1977, i 59 episoder och började sändas i Sverige 1970. Serien började åter produceras 2005. Kommer du förresten ihåg signaturmelodin: "Balt, Balthazar. Balt, Balthazar. Balt, Balthazar. Balthazaaar"? Jag kommer ihåg ett avsnitt som handlade om hur professor Balthazar uppfann hål som låg i konservburkar. Behövde man ett hål, öppnade man en burk och tog upp hålet och placerade det där man ville ha det. I slutet av filmerna går alla och lägger sig för att sova; en pingvin i ett kylskåp, en bonde under en solros, en fisk i en konservburk etc.

Bli 1970-talsnostalgisk och kolla in länken: Professor Balthazar. Där finns början av avsnittet Lighthouse Keeping (Hanibalove Alpe) från 1969 med engelskt tal. Episoden är digitalt restaurerad, så man får exempel på filmen före och efter restaureringen. Jag fann en hel episodlista av alla avsnitt av Professor Balthazar på sajten: The Big Cartoon Database. Här är en länk till listan för: Professor Balthazar.

--------------------------------------------------------------------------------------------


Här ovan ser du en supertrött tomte, eller snarare dvärg. Här är det åter barndomsminnena som spökar. På julafton sändes alltid Kalle Anka och hans vänner önskar God Jul klockan 15-16 på teve. Programmet sändes första gången 1959. När jag var barn var man svältfödd på tecknade filmer, så när det sändes satt jag som klistrad framför teven. Det var där jag stötte på Disneyfilmer för första gången. Den senaste gången jag såg hela Kalle Anka... var 1984, därefter har det aldrig blivit av. Kanske att jag tröttnade på de ständiga repriserna och snuttifieringen, eller mot att Disneybolaget fick gratis reklamplats i svenska teve för sina nya filmer? Eller snarare att jag blivit vuxen och själv gjorde iordning julbordet, istället för att bara gå till ett färdigdukat julbord efter Kalle.

En av karaktärerna som syns varje jul är Trötter ur filmen Snövit och de sju dvärgarna (Snow White and the Seven Dwarfs) från 1937. Den filmen var den första framgångsrika animerade (tecknade) långfilmen. Filmen Snövit blev endast nominerad till en Oscar för bästa filmmusik 1938, men vann inte. Dock fick Walt Disney en hedersoscar 1939 samt sju stycken miniatyroscarstatyetter, för sin innovativa skaparkraft för filmen Snövit. Åren därpå kom filmerna som blivit klassiker de också: Pinocchio (1940), Fantasia (1940), Dumbo (1941) och Bambi (1942).


Walt Disney
och barnstjärnan Shirley Temple, då 10 år gammal, tillsammans med Walts hedersoscar samt sju små oscar, vid Oscarsgalan 1939.

--------------------------------------------------------------------------------------------

Vissa tror att Snövit är den första animerade långfilmen i Världen, men den stämmer inte. Den första gjordes i Argentina redan 1917 och hette El Apóstol. Tyvärr finns inga kopior kvar. Den tillhör således en av mänsklighetens förlorade kulturskatter. Kanske finns en kopia kvar någonstans på en vind, i ett bibliotek eller arkiv och väntar på upptäckt, vem vet?

Det finns en lista på andra förlorade filmer. Listan: List of lost films finns på engelska Wikipedia. Har du någon av dessa hemma hos dig, så hör av dig till Filminstitutet :-)

Trötter kanske led av någon sömnstörning. Läs för övrigt om sömnsvårigheter på Västra Götalandsregionens hemsida under artikeln: Vård i Västra Götaland - Sömnsvårigheter. Eller så var Trötter en nattmänniska som tvingades upp i ottan för att gräva fram diamanter ur deras gruva tillsammans med sina vänner. I vuxen ålder har jag alltid undrat varför dessa diamanter redan var färdigslipade i gruvan. En rådiamant är rätt trist, innan den har slipats till en briljant. Fast det får vi ta en annan gång.

---------------------------------------------------------------------------------------------
En annan trött seriefigur är Skalman som är en av Bamses vänner. Seriefiguren Bamse skapades 1966 av serietecknaren Rune Andréasson, och började komma ut som egen serietidning 1973. Skalman har sin ät- och sovklocka ständigt med sig. Han har fattat vitsen att ha regelbundna vanor. När klockan ringer för sovdags så är det bara att ta en tupplur. Idag heter det power nap att ta en tupplur mitt på dagen. Likadant är det med hans måltider på bestämda tider. Han får på så sätt jämn blodsockernivå, och då slipper han humörsvängningar och trötthet.

Inget kan rubba Skalmans vanor och det är smart. Han har förstått att ta hand om sig och sin kropp. Det är kanske därför en sköldpadda kan leva i hundra år. Wikipedia skriver om sköldpaddor att "Det är bevisat att lever, lungor och njurar hos en 100-årig sköldpadda är nästan oskiljbara från de ungas". Följ Skalmans råd för ett långt och friskt liv. Ät, lev och sov på bestämda tider! Jag avslutar med att säga god natt och dröm vackra drömmar! (och slarva inte med tandborstningen ;-)

I nästa artikel kommer John Blund på besök: John Blund kommer med lite ostalgi.


Källor:
Wikipedia; YouTube; Internet Movie Database (IMdB); The Big Cartoon Database; Västra Götalandsregionen: Netdoktor.se; bildsökning på nätet; och egna minnen.

.

3 kommentarer:

 1. Jag älskade Professor Baltharzar.Min stora favorit som liten.

  SvaraRadera
 2. Bara för några veckor sedan tittade vi på Professor Balthazar på YouTube! Vi gillar den serien alla tre!

  SvaraRadera
 3. Tack för kommentarerna. Jag tyckte själv mycket om Professor Balthazar som barn.
  Jag tittade på Ginza.se, Discshop.se och Cdon.se, men serien går inte att köpa med svenskt tal, ännu...
  Håll tummarna att serien ges ut.

  SvaraRadera