torsdag 22 juli 2010

Magdalena gråter gärna 22 juli

Nu är vi mitt i fruntimmersveckan som infaller 19-24 juli i almanackan. Idag är det den fjärde damen, Magdalena, som har namnsdag. Dagarnas namn är: Sara, Margareta, Johanna, Magdalena, Emma och Kristina.

Enligt SCB:s statistik för 2009 ser du hur många som bär dessa namn, både som tilltalsnamn och mellannamn. Inom parentes visas rankningen av hur vanligt namnet är bland de 100 vanligaste folkbokförda kvinnonamnen i Sverige.

Sara = 73 154 (19)
Margareta = 283 060 (5)
Johanna = 71 096 (20)
Magdalena = (Finns ej med i SCB:s lista över de 100 vanligaste namnen. Enligt Wikipedia bar år 2005, 18 362 kvinnor detta namn)
Emma = 68 719 (21)
Kristina = 284 862 (4)

Denna vecka finns belagd i skrift från 1870 enligt Svenska akademiens ordbok, men veckan har haft kvinnonamn sedan 1700-talets namnsdagslängder. Namn som Apollinaris och Proxedes har dock rensats ut och ersatts med vanligare namn.
Det kanske kan vara en idé för nyföräldrar att söka i dessa 1700-talsnamnlängder om de vill ge sitt barn ett unikt historiskt klingande namn, efter alla 1800-talsnamn som vi sett bli populära de senaste 20 åren som Amanda, August, Emil, Ida, Lukas, Oskar, Wilma etc?

Vad sägs om dessa exempel ur namnlängden från 1700-talet: Babiana 2 dec, Bonifacius 5 juni, Concordia 18 feb, Euphrosyne 11 feb, Eusebius 14 aug och Zephyrinus 26 aug?
Andra namn som jag stött på i litteraturen som inte varit med i namnlängder är Euthanasia och Klytaimnestra, smaka på dem!

---------------------------------------------------------------------------------------------

Fruntimmersveckan kallas också pisse-veckan, för enligt gammalt talesätt regnar det alltid på denna vecka under sommaren.

Dagens namn är Magdalena, och då säger man att "Magdalena gråter gärna". När jag skriver detta på Magdalenadagens morgon regnar det. Så det stämmer i år. Jag håller koll på Magdalena för det är min födelsedag.

När jag fyllde 40 år för några år sedan, regnade det dagarna före och dagarna efter. Men på Magdalenadagen var det sol och uppehållsväder, så vi kunde festa hela dagen från klockan 18.00 till 06.00 utomhus!
I min väderdagbok ser jag att det har regnat fyra av åtta gånger den 22 juli. Att det regnar jämt på Magdalena stämmer således inte.

Läs mer om fruntimmersveckan i Helsingsborgs Dagblads artikel på webben den 22 juli 2010: Fruntimmer värda att baka för.

---------------------------------------------------------------------------------------------

Magdalena betyder (kvinna) från Magdala och är från Nya Testamentets Maria Magdalena eller Maria från Magdala. För att skilja denna Maria från Jesus moder, lade man på tillnamnet Magdala, från den orten som denna Maria kom ifrån.
Maria Magdalena mötte Jesus och var en av dem som följde med honom likt hans lärjungar. Hon var även den som först upptäckte att hans grav var tom. Hon rusade iväg och förkunnade att Jesus var borta.

Maria Magdalena var således den första att meddela Världen att Jesus var uppstånden. En kvinna spred ut budskapet som är centralt inom kristenheten, om uppståndelsen. Så blajet att "kvinnan ska tiga i församlingen" och att kvinnor inte kan sprida Kristus kärleksbudskap är bara rent nonsens.

Från Magdalena kommer även namnen: Malin, Lena och Malena.

---------------------------------------------------------------------------------------------

Sveriges Radio skriver om fruntimmersveckan på sin hemsida: "Många tar tillfället i akt och använder veckan som en ursäkt för att få äta tårtor - en för varje dag."

Varför vill man äta tårtor hela denna vecka? Jag tror att det är en kombination av tre saker.
1. Fruntimmersveckans sex namn är relativt vanliga, som mängder av kvinnor har.

2. Nu är vi mitt i den så kallade industrisemestern, fyra veckor semester i juli. Då är många människor lediga och har tid att umgås med varnadra, och har en god anledning att hälsa på släkt och vänner och fira varandra extra rejält.

3. Som tredje orsak har vi ett överskott av färska bär att kunna göra massor av goda kakor och tårtor av. Tidningarna är fyllda av smarriga tårtrecept som ger idéer till att baka och njuta av under vår ledighet. Nu när vi kan sitta utomhus hela dagen och njuta av högsommaren.

Passa på att äta tårtorna snabbt och spara ingen bit, för i morgon den 23 juli går vi in i rötmånaden, men det är en helt annan historia.


Min födelsedagstårta med hallon, mitt favoritbär.


Källor:
SCB, Sveriges Radio, Wikipedia, Nordiska museet, Helsingborgs Dagblad, Saob. bildsökning på nätet samt egna minnen. Bilden överst är en målning av Arnold Böcklin (1827-1901): Maria Magdalena begråtande över Jesus ("Mourn for Maria Magdalena at the corpse Christi").

.

2 kommentarer:

 1. Ser ut som en mycket god tårta!!! Hoppas födelsedagen var fin!

  SvaraRadera
 2. Tack så mycket!
  Dagen var bra och det regnade bara på morgonen, och så kom det en skur på kvällen. Annars var det uppehållsväder och varmt hela dagen.

  Hallontårtan var suverän.
  Vanliga tårtbottnar (färdigköpta). Ett lager med vaniljkräm (gjord på 2 dl mjölk och 5 msk marzanpulver) och ett lager med hallonsylt. Toppad med 2 dl vispgrädde, smaksatt med vaniljsocker och en massa färska hallon uppå.

  Denna kommer att bli min "magdalenatårta" framöver.

  SvaraRadera