torsdag 28 april 2011

Venus gav oss veneriska sjukdomar


Kärlekens gudinna i den romerska mytologin var Venus. Hennes motsvarighet i den grekiska mytologin var Afrodite. Enligt myten gav Venus gåvan att bedåra kvinnor till män som dyrkade henne. Om man däremot inte gjorde som Venus hoppades på så straffade hon personerna med att ge dem veneriska sjukdomar istället.

Veneriska sjukdomar kallas även sexuellt överförbara infektioner (STI:er) eller sexuellt överförbara sjukdomar (STD:er). De är enligt Wikipedia infektioner som drabbar könsorganen eller att de sprids via könsumgänge. Idag vet vi att det inte är kärleksgudinnan Venus som sprider dessa. De sprids av bakterier, virus, parasiter eller protozoer (urdjur).

--------------------------------------------------------------------------------------------

Syfilis eller lues på latin, är en av dessa veneriska sjukdomar och sprids via bakterien Treponema pallidum. Sjukdomen sägs komma från Nya världen (Amerika) för det sägs att det inte finns några skelettfynd i den Gamla världen (Eurasien/Afrika) före år 1500 som visar tecken på smittan. Man tror att det var Christofer Columbus hemvändande expeditioner som tog smittan till Europa. År 1493 finns de första beläggen om att smittan härjade i Barcelona i Spanien. Det var inte bara tobak, tomater, potatis, majs, kakao, paprika, chilepeppar och annat som skeppades över till Europa.

Sjukdomen spreds via sjömän och legosoldater, och på så sätt nådde den Sverige 1497 söderifrån med invasionsstyrkor från Danmark. I samband med Kristian II krigståg mot Sverige 1518 och 1520 fick sjukdomen ny spridning i Sverige.

Teorier finns att det ska finnas tecken att syfilis fanns i Pompeji före år 79. I benrester från ett par tvillingar kan man tolka att de hade medfödd syfilis. Även under medeltiden tros syfilis ha funnits i Europa. Det som kallas för lepra eller spetälska kan ha varit syfilis, hävdar vissa forskare.

Namnet syfilis kommer från en fiktiv litterär romanfigur från 1530 vid namn Syphillus som led av sjukdomen.

Syfilis kallades i Norden för pocker och benämndes även franzosen eller den franska sjukan.
I England kallades sjukdomen för the French illness, franska sjukan, som även hade samma namn i Spanien, Italien, Polen och Tyskland. Skottarna kallade den för engelska sjukan. Fransmännen döpte den till italienska sjukan, eller också för den venetianska eller napolitanska sjukan. Ryssarna skyllde på polackerna. Folken i Nederländerna och Portugal kallade den för den spanska sjukan. Turkarna gav den namnet kristna sjukan och folket på Tahiti för den brittiska sjukan.


En kampanjaffisch från 1936 om att testa sig för syfilis. Den påminner mycket om kampanjerna idag för att informera om risker för smittsamma sjukdomar som till exempel klamydia, HIV och kondylom.

--------------------------------------------------------------------------------------------

Skulpturen Venus de Milo eller Venus Milo, upptäcktes på den grekiska ön Milos i Egeiska havet år 1820. Den kallas på svenska också för meliska Afrodite eller Venus från Milos. Ön hette Melos under Antiken och Milo är öns namn på italienska.

Statyn var i bitar och armarna återfanns aldrig, eller så ligger de nu i ett magasin med tusentals andra kroppsdelar efter antika statyer. Venus kropp är gjord i två delar. Skarven mellan den övre och nedre delen går vid tygets övre del. Armarna var inte uthuggna ur samma stenblock utan var ditsatta efterhand. Rent tekniskt är det mer effektivt att göra så, då man inte behöver hugga bort så mycket sten ur ett gigantiskt marmorblock. Det finns även hål och märken efter metallstöd för den högra armen.
Venus yta är inte alls slät, utan har mängder av sprickor, krackeleringar och skador. Var hon stod och varför och när hon slog i backen och glömdes bort i tusentals år får vi nog aldrig veta. Hon bär på sina egna hemligheter, som leendet hos Mona Lisa.



Originalet till konstverket finns idag på Louvren (Musée du Louvre eller Grand Louvre) i Paris. Vi har lärt oss att uppskatta henne marmorvit, men i sitt ursprungliga skick var hon säkert målad i bjärta färger och kanske bar hon en frisyr som var förgylld.
Jag kommer att skriva om antika målade statyer längre fram.

--------------------------------------------------------------------------------------------

Hur Venus Milo sett ur när hon var hel med armar är svårt att sia om. Här nedan ser du tre försök till rekonstruktion från år 1919. En annan teori är att hon tillhörde en liten grupp tillsammans med krigsguden Mars (Ares).


Ett modernare försök till rekonstruktion ser du Venus som sångerska eller som musiker. Fast det får vi ta med lite skepsis, då elgitarrer och mikrofoner inte fanns i det antika Grekland, eller hur :-)


Se den välgjorda 3D-animeringen om modern fakta om statyn: Museum of Beauty -3D reconstruction and walk-through using laser technology, gjord av Konica Minolta.

--------------------------------------------------------------------------------------------

Jag fann en sajt som har samlat lite bilder som inspirerats av Venus Milo i konst och film. Där finns bland annat verk av den surrealistiske katalanske konstnären Salvador Dalí. Här nedan en skulptur från 1936 i en variant med byrålådor.



--------------------------------------------------------------------------------------------



Venus spelar även en liten huvudroll som ett eftertraktat godis som Homer Simpson snodde på en godismässa. Senare anklagades han för antastande av sin barnvakt på grund av detta. När han skjutsade hem henne fastnade den kletiga gummi-venusen på barnvaktens bak. När Homer fick se detta slet han den tillbaka och dräglade på godiset och sa suktande "Precious Venus" (dyrbara, värdefulla Venus) och missförståndet var ett faktum. Men han friades senare då han smygfilmats, och alla kunde se att det var godiset som han dräglade efter och inte sin barnvakt.
Se klippet ur episod 112, Homer Badman från 1994: Homer Badman.




Läs mer om Venus i konsten på sajten: Hellenistic Art: Venus de Milo.

Detta var en liten utflykt med kärlekens gudinna Venus, gestaltad av statyn Venus Milo. Egentligen är det Afrodite som är huggen i sten i det antika Grekland. Venus var romarnas kärleksgudinna. Läs mer om Afrodite i min artikel: Afrodite gav oss afrodisiaka.

Läs om fler mytologiska personer bland mina artiklar:


Källor:
Wikipedia; Internet Movie Database; Museum of Beauty (Konica/Minolta); Louvren; blandade fakta- och bildsökningar via Google; och egna minnen.

.

2 kommentarer:

  1. Snygg, välordnad och informativ blogg. Tack för det!

    SvaraRadera
  2. Jag tackar och bugar! Välkommen tillbaka!

    SvaraRadera