tisdag 21 juni 2011

Sju sorters blommor under kudden



Om du ska plocka blommor och lägga dem under din kudde, för att drömma om den du ska leva med resten av livet, så ska du göra det på midsommarafton.

Men tänk på att midsommarafton som vi firar idag är en rörlig helg! 1953 flyttades midsommardagen till att alltid infalla på en lördag som infaller mellan den 20 och 26 juni. Så fredagen före blev till afton, midsommarafton.

Den riktiga midsommaraftonen ska således firas under sommarsolståndet. Vår rörliga svenska midsommar är en konstruktion för att passa arbetsgivarna, och inte till folksederna och den astronomiska kalendern.

Ska du plocka sju sorters blommor och lägga dem under huvudkudden, ska du göra det vid sommarsolståndet.
2011 infaller dagen den 21 juni. Klockan 17.01 är solen som närmast hos oss här i Sverige.
Så årets ljusaste natt är nu, när hela naturen är fylld av hednisk urkraft och framtiden kan utläsas vid antipoden till vintersolståndet.

Det är nu under natten man ska rulla sig naken i daggen och fyllas av ny energi. Det är även nu man ska gå till en brunn och offra en slant eller något annat fint, för att i vattenblänket se sin tillkommande.



--------------------------------------------------------------------------------------------

Enligt gammal folktro kan man under midsommarnatten samla naturens urkraft med att plocka blommor och binda sig en krans. Denna torkar man och sparar till jul, då man lägger den i julbadet. Då ska man få mer kraft för att orka gå genom den mörkaste tiden tills det blir vår igen.

Vilka blommor ska man plocka till midsommar?
I en visa med text av Einar Molin och musik av Lille Bror Söderlundh, ges ett förslag vad man ska plocka till midsommar.

En midsommarvisa

Midsommarnatten plockar jag klöver och timotej
karibacka* och ängsull och blyga förgätmigej
blåklockor och violer och sen drömmer jag om dej
och då vet jag att du älskar blott mej.

* karibacka = röllika


Vill du höra visan i helhet finns den att lyssna på Presto Classical på spår: Lille Bror Soderlundh: Midsommarblomster (Midsummer Flowers)

Andra säger att man bara ska plocka läkeväxter, men jag tycker att du ta ta vilka blommor som helst. Men plocka bara av blommor som det finns mängder av. Låt enstaka rara vackra blommor stå kvar och sprida sin skönhet till alla som passerar. När de har blommat klart kan de då sprida sina frön och skapa ännu fler blommor till nästa år.



Mina utländska läsare kan ni få lite av svensk midsommarmagi i en liten film på YouTube med en klassisk svensk sommarvisa (Visa vid midsommartid / Song at Midsummer Time). Den handlar om den ljusaste natten då naturen är som mest fylld av urkraft och hednisk trolldom: Visa i midsommartid med Visst-kan-vi-sjunga-kören.

Vill du höra en vacker svenskt vemodig version av visan finns denna: Visa i Midsommartid - Emma Philippa.

Visste du förresten att Visa vid midsommartid, som är en av Sveriges mest älskade visor har urgamla traditioner? Den skrev så tidigt som 1941 :-)

Läs mer om hur midsommar firats i Sverige på Nordiska museets hemsida i artikeln: Midsommar.

Fler midsommarfakta och midsommarfestligheter finner du hos Festfixarna.com: Midsommar.


En klassisk bild av svensk naturmystik. Akvarellen "Ännu sitter Tuvstarr kvar och ser ner i vattnet" målad 1913 av John Bauer.

--------------------------------------------------------------------------------------------

Kuriosa
Den tidiga kristna kyrkan ville inte att folk skulle fira sina ursprungliga hedniska fester. De hednafester som inte gick att stoppa förvandlade de till kristet firande.

Eftersom Bibeln inte berättar när Jesus föddes, så kunde man placera hans födelse var som helst i almanackan. Som tur var hans kusin Johannes född sex månader tidigare. Han som senare kom att kallas för Johannes döparen.

Genom hela historien har många fanatiska kristna glömt, eller snarare velat glömma att Jesus faktiskt var jude när han föddes och växte upp. Så egentligen är Jesus en suverän ambassadör för två religioner och förståelse för de bådas tankevärldar, eller hur? Han kan även vara ambassadör för islam också!

Nåväl, man placerade Jesus födelse till midvintern, och på så sätt fick man en kristen högtid vid vintersolståndet. Sex månader tidigare vid sommarsolståndet, klämde man in Johannes döparens födelsedag.

Almanackans dag den 24 juni heter Johannes döparens dag i Sverige. På norska och danska heter dagen Sankt Hansdag och i Tyskland Johannistag. Midsommar på finska heter kort och gott Juhannus.

--------------------------------------------------------------------------------------------

Lite mer kuriosa
Visste du att Johannes döparen heter Jean le Baptiste på franska? En känd sådan är Jean Baptiste Bernadotte som sedermera blev kung i Sverige 1814 under namnet Karl XIV Johan. Han levde 1763-1844 och är anfader till vår nuvarande kung Carl XVI Gustaf och till kronprinsessan Victoria.

--------------------------------------------------------------------------------------------

Ännu mer kuriosa
Paradgatan i centrala Oslo som går upp till slottet hette tidigare Slotsvejen. Efter att den svensknorske unionskungen Karl XIV Johan, eller Karl III Johan som han heter i Norge, dött 1844, döptes gatan om 1852 till Karl Johans gate. I folkmun kallas gatan bara för Karl Johan. Av en konstig anledning kommer jag att vistas på Karl Johan under midsommar.

Världen är bra liten och allt hänger ihop!
Ha en
GLAD MIDSOMMAR
och dröm vackra drömmar!




Läs om en annan blomma som förknippas med sommaren i min trädgårdsblogg "Mats gröna fingrar": Midsommarblomma nr 1: Prästkrage.


Källor:
Wikipedia; Nordiska museet, Festfixarna.com; Presto Classica; YouTube; Fakta- och bildsökningar på Google; och egna minnen.

.

1 kommentar:

  1. Glad Midsommar och tack för din ordenrundresa, jätte trevligt skriven och lärorik..!!

    SvaraRadera