måndag 30 januari 2012

Vilken bil såg du i filmen?När vi satt hemma en kväll och tittade på den tokroliga amerikanska serien My Name Is Earl, körde en bekant bil förbi i bilden. Det var en gammal svensk Volvo Amazon.

Jag har hittat en sajt på internet som bilintresserade över hela Världen har uppdaterat med vilka bilar som figurerar i olika filmer och teveserier.
Länk till bil-databasen finns längst ner vid "Källor".

Jag letade i databasen och skrev in seriens namn "My Name Is Earl". Upp kom 166 bilmodeller i alfabetisk ordning. Under "Volvo" fanns sex bilar. På episod: "ep. 3.04" (säsong 3 avsnitt 4) hittade jag bilen, med bild. En 966 Volvo 122 S eller Volvo Amazon som den heter i Sverige. Andra beteckningar som den har är Volvo 121, Volvo 122S och Volvo 123GT.

Här syns Volvo Amazon eller 966 Volvo 122 S åka förbi skådespelarna i serien My Name Is Earl.

--------------------------------------------------------------------------------------------

Klickar man vidare i bildatabasen på Volvo modell "122" får man ytterligare 66 bilar i andra filmer med den modellbeteckningen.

En av träffarna får man till filmen Taking Woodstock, från 2009. Där står en gammal Volvo Amazon parkerad i bakgrunden på en scen. Filmen ska utspela sig 1969 och bilen fyller filmen med tidsfägring, där den står tillsammans med andra tidstypiska bilar.


Taking Woodstock med en parkerad Volvo Amazon som en av de "tysta statisterna" i filmen. Skådespelaren Jonathan Groff till häst och Demetri Martin stående till höger.

--------------------------------------------------------------------------------------------


I filmen Livet från den ljusa sidan (As Good as It Gets) från 1997 med Jack Nicholson, Helen Hunt och Greg Kinnear, åker filmkaraktärerna Melvin, Carol och Simon från New York till Baltimore i en cabriolet. Jag såg helt rätt. Det var en Saab de åkte i. En Saab 900 Cabrio modell 1996. Det får man reda på i Internet Movie Cars Database.


En Saab 900 Cabrio körs omkring i en del av filmens handling. Här med taket uppfällt.

--------------------------------------------------------------------------------------------

I databasen rangordnas bilarna med stjärnor på hur de förekommer i filmerna. Från en stjärna att bilen bara skymtar, till fem stjärnor där den är en del av filmen.

Stjärnorna betecknar:
* Fordon som syns i bakgrunden.
** Fordon som syns i en kort scen eller har en liten del i handlingen.
*** Fordon som används av en karaktär eller är med i en biljakt.
**** Fordon som används mycket av en huvudperson eller är med under en längre tid.
***** Fordonet är en del av filmen.

I My Name Is Earl och Taking Woodstock har Volvobilarna en stjärna. I Livet från den ljusa sidan har Saaben tre stjärnor.

--------------------------------------------------------------------------------------------


I filmen Bilar från 2006 och Bilar 2 från 2011 (Cars och Cars 2) ser man mängder av förmänskligade bilar. Huvudrollen har sportbilen Blixten McQueen, I original på engelska heter han Lightning McQueen. Bilmodellen finns inte i verkligheten utan är en fantasiskapelse och en hybrid av olika märken, står det att läsa på Internet Movie Cars Database och Wikipedia.

Blixten McQueens flickvän Sally Carrera finns som en verklig bilmodell, en Porsche 911 Carrera, 996-serien, årsmodell 2002.


Sally Carrera är en Porsche 911 Carrera. Hon har fyra stjärnor i filmdatabasen för bilar.


Originalet en Porsche 911 Carrera.

--------------------------------------------------------------------------------------------


Blixten McQueens kompis Bärgarn, Mater på engelska, har också en äkta förebild. Han är till stora delar en Chevrolet 3800 från mitten av 1950-talet. Observera att han saknar motorhuv i filmerna. I bildatabasen har Bärgarn fyra stjärnor i första filmen och fem i den andra.

Så här ser originalet ut, en Chevrolet 3800 årsmodell 1950, men utan krok på flaket.

--------------------------------------------------------------------------------------------

När jag tittar i Intenet Movie Cars Database och många andra databaser och sajter med information i massor, blir jag hänförd över vilket enormt arbete folk lägger ner på sin fritid. De bygger vidare på vår gemensamma kulturskatt av fakta och information. Ju mer som läggs in i alla dessa databaser etc, ju bättre källmaterial får vi att leta i. Då kan vi snabbt kolla upp fakta och sålla bort desinformation och rena felaktigheter.
Det bästa är att många bra och roliga databaser och uppslagsverk är gratis och tillgängliga för alla över internet.

Jag säger till alla entusiaster: fortsätt med ert fantastiska jobb ni lägger frivilligt ner på uppbyggandet av alla dessa universella databaser av vårt gemensamma kulturarv!


Bilden överst är ur filmen Trafic från 1971 av Jacques Tati. I den filmen räknas upp 97 olika bilmodeller i Internet Movie Cars Database.

Källor: Wikipedia; Internet Movie Cars Database, IMCDb; Internet Movie Database, IMDb; Filmtipset.se; Bildsökningar via Google och egna minnen.


.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar