lördag 4 februari 2012

Tala ur skägget, karl!


I radioprogrammet Stil från 4 november 2011 talades det om att skäggen på männen har kommit tillbaka. Efter en renrakad tid under 1980- och 1990-talen har nu skäggen börjat växa på männen igen. Vem minns tredagarsstubben från 1980-talets herrmode, nu när männen låter stråna växa ut?

Vid sekelskiftet 1900 började de skäggiga karlarna försvinna och ett renrakat mode uppstod. Det släta ansiktet skulle visa på urbanitet, modernitet och renhet från det murriga och lurviga 1800-talet. En ny tid hade börjat.

Under det första världskriget 1914-1918 användes mycket stridsgas. För att gasmaskerna skulle sitta tätt var det en fördel om soldaterna var renrakade. Helskäggen försvann inom det militära, men en liten mustasch fick alltid plats i masken. Vid andra världskriget 1939-1945 var det helt renrakat som gällde.

På 1950-talet började skäggen, oftast små och välansade, dyka upp på männen igen, och det kulminerade under 1960-och 1970-talens storskäggsera. En skäggig man visade sin protest till militarismens renrakade stil. En fri själ lät skägget växa.

Under det slimmade och propra 1980-talet försvann skäggen ur modet och en kort stubb var det mesta i skäggväg då. Men helt plötsligt började skäggen växa igen efter det nya millenniet. Det kan vara en protest mot det konstgjorda och snabba samhällsomdaningarna med allt fortare rullande hjul.

Ett skägg är en stilla protest från framförallt storstadsmän inom kreativa yrken som media och reklam, som vill visa på hur naturen egentligen vill att de ska se ut. Det tar tid att odla ett rejält skägg i det uppskruvade samhällstempot. En symbolhandling för en längtan till en ny grön våg med flytt till landets idylliska frid och naturlighet.

Till skillnad från 1960-talets revoltskägg, ska det moderna skägget idag vara ansat och propert. Tidigare helt renrakade yrkesmän som banktjänstemän och advokater har också börjat bära skägg, men dessa skägg är välansade för att passa yrkesrollen. Fast vissa män låter skägget växa helt vilt som sitt kännemärke och stil. Ett vildvuxet skägg är inte slapphet och brist på engagemang, utan ett samtidsmode med en tanke bakom.

--------------------------------------------------------------------------------------------

Här följer en kavalkad av olika skäggtyper eller skäggstilar. Några beskriver hur de ser ut, som ankstjärt, cykelstyre eller ankare. Flera av stilarna har blivit namngivna av kända skäggbärare av just den skäggstilen. Andra från grupper som burit dem, och vissa från film- och dataspelsvärlden. Jag har behållit de engelska namnen.


Hollywoodian / Mutton Chops / A la Souvarov
Short Boxed Beard / Goatee / Chin Curtain
Ducktail / Fu Manchu / Old Dutch


French Fork / Handlebar and Chin Puff / Van Dyke
Hulihee / Petit Goatee / Franz Josef
Dali / Rap Industry Standard / Sparrow


Friendly Mutton Chops / Balbo / Handlebar
Anchor / Napoleon III Imperial / Super Mario
Klingon / Federation Standard / The Mighty El Insecto


The Zappa / Soul Patch
The Winnfield / Copstash Standard
Handlebar and Goatee / Pencil


Square / Guy Fawkes / Goat
Biker / Fu Manchu / Handlebar
Chinstache / French Waiter / Amish


Walrus / Lumberjack / Civil War
Pervert / Hobo / Chops
Soulpatch / Backstreet / 90210


Chaplin / Grizzly
Virgin / ZZ (ZZ Top) / Captain Lou (Lou Albano)
Security Guard / Satanist


Typ på tre stora skägg: Verdi, Garibaldi och Spade.


Man kan tävla i allt! Dessa herrar är vinnarna i World Beard and Moustache Championships 2011 i kategorin helskägg (Full Beard Categories). För att se de andra vinnarna i alla kategorier klicka på länken ovan.


I nästa artikel skriver jag mer om hårväxten på överläppen.
Läs även mina tidigare artiklar om skägg:
Sluta mumla i skägget!
Skäggiga damer och styrka
Skäggens återkomst i modet

--------------------------------------------------------------------------------------------

Fryser du om ansiktet i vinter, har dålig skäggväxt eller inte orkar vänta på att det ska växa ut, kan man köpa en huvudvärmare i form av ett skägg från firman Kitty Hawk Kites. Den har även ett betydligt trevligare utseende än en mörk rånarluva, som kan skrämma slag på folk i stan och tro att du är en bankrånare eller annat hemskt.
Skägget finns i gult, brunt, grått och svart. Till jul kan man köpa en med tomteluva och vitt skägg :-)
Vill man inte köpa den, kan man sticka en själv eller be någon som är duktig med stickor. Garanterat att folk blir glada om de ser dig med en sådan i vinter.


Den gula modellen av värmaren heter Viking. Den finns även i brunt (Lumberjack), grått (Grandpa) och svart (Pirate).


En värmande huvudbonad som är lite säsongsbetonad för december månad. Den här modellen heter Santa.


Källor: Wikipedia; Sveriges Radio, Stil 2011-11-04 Hemingway - det första litterära PR-snillet som skapade både myt och mode; Kitty Hawk Kites; Bildsökningar via Google; och egna minnen.
Översta bilden visar den australienska skäggrockgruppen The Beards.

.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar