lördag 20 mars 2010

Gå klädd i denim i Manchester?


I vår är det denimtyg som gäller om man vill vara modern.
Vill man däremot klä sig i manchestertyg kan kan känna sig blåst på modet. Det var ett tag sedan det var modernt. Men håll ut! Snart är det nog dags att ta fram sin gamla manchesterkostym och damma av dem och gå ut i solen med den när den åter blir modern. Helst ska den då ha skinnlappar på armbågarna.

Denim är ett blått bomullstyg som används till jeans. Ordet kommer från det franska ordet "de Nîmes", alltså (tyg) från staden Nîmes, som ligger i södra Frankrike. Där har de tillverkat blått bomullstyg sedan 1700-talet.

Detta slitstarka denimtyg passade bra till arbetskläder och framför allt till byxor till grovarbetare. Skräddarna Jacob Davis skapade ett par slitstarka skogsarbetarbyxor kring 1870. För att förstärka fickorna slog han i nitar i fickornas hörn som förstärkning.
Tillsammans med manufakturhandlaren Levis Strauss skapade de jeansen 1872 i San Fransisco och kallade dem för jeans. De tog patent på dem och började massproducera byxorna.

Ordet jeans tros komma från det amerikanska slangordet jeans för sjömän från Genua. Dessa sjömän bar speciella byxor som senare kom att beteckna denna typ av byxor. Kanske hade Strauss och Davis dessa byxor som föreblid när de skapade sina blåbyxor till guldgrävarna.

En jeansjacka och en jeanskjol borde egentligen heta denimjacka och denimkjol, då jeans är byxor, och denim är tyget.

Denim

---------------------------------------------------------------------------------------------

Manchestertyg
kommer från staden med samma namn i England. Det är ett randigt vävt bomullstyg. Fast vill du ha manchester i Manchester är det ingen som förstår vad du vill ha. För där heter det corduroy, av franska corde du roi, som betyder kunglig tråd/tyg. Det har försvenskats till korderoj. Tyget tillverkades först i Leeds, men Manchester gav namn till tyget.

Fast det finns inget i franskan som härleds till detta "franska" ord. Manchestertyg heter i Frankrike velours côtelé.
Velour i Sverige är ett elastiskt sammetslikt tyg i polyester eller bomull. Velourtrikåer kallas ofta för plysch.

Manchester

---------------------------------------------------------------------------------------------

Är det snurrigt med alla dessa olika beteckningar på tygsorterna?
Det är i alla fall inte värre än med mitt nästa exempel med mjukt matbröd bakat på vetemjöl, det vill säga franskbröd eller rätt och slätt franska. I Frankrike heter det baguette, eller som vissa i Sverige som kallar detta bröd för pain riche. Fråga efter detta i Frankrike så fattar de ingenting.

Pain riche är egentligen en baguette med vallmofrön på, som introducerades av Tore Wretman i hans restaurang Riche i Stockholm. Brödet heter på franska baguette pavot, vallmobaguette. I Göteborg heter brödet barkis.
Alltså är det en semla :-) det vill säga ett bröd bakat på vitt fint vetemjöl, som jag skrivit om tidigare.


Källor: Bl.a. Wikipedia.
.

4 kommentarer:

  1. Ordet Jeans har också förklarats som namnet Jean, som om jag minns storyn rätt var hustru till Strauss, och att hon sydde byxorna, alltså "Jean's trousers" - Jean's...
    Inte vet jag vad som är sant, men det vet ju ingen annan heller när man gissar ords härkomst.

    SvaraRadera
  2. Det var intressant. Jag har inte hört om detta tidigare.
    När jag kollar runt nätet är det enda jag hittar om Levi Strauss familj, är att han hade två fruar och fem barn, men inga namn på dem.

    SvaraRadera
  3. Sådana här ord kan vara viktiga att kunna när man löser korsord,där man ju måste hitta olika alternativa ord.

    SvaraRadera
  4. Tror nog ändå att Genau är den rätta etymologin..

    SvaraRadera