torsdag 25 mars 2010

Våffeldagen - vårfrudagen


Fira vårens första festdag.


Sedan 600-talet ha man firat jungfru Marie bebådelsedag eller vårfrudagen den 25 mars. Det är nio månader före Jesus födelse i december, och en kvinna är havande i just nio månader.

Jungfru Marie bebådelsedag var tidigare helgdag, men 1953 flyttade Svenska kyrkan denna dag till den söndag som infaller mellan den 22 och 28 mars, med reservation om hur palmsöndagen infaller.

Infaller Marie bebådelsedag på palmsöndagen, flyttar man dagen till söndagen före palmsöndagen. I år, 2010 flyttades således bebådelsedagen till den 21 mars.

Den 25 mars firar man numera endast våffeldagen. Etymologiskt kommer det att man förenklat uttalet med att bokstaven r har försvunnit, så att vårfrudagen förvandlats till våffudagen och slutligen våffeldagen.

I England firar man pannkaksdagen, Pancake Day, fast det gjorde man redan på fettisdagen då vi i Sverige äter semlor. Alltså man gjorde av med ägg, fett och socker inför fastan som började på askonsdagen dagen efter.

Varför man äter våfflor just på den dagen, är att fåglarna började värpa efter vintern och att korna började ge mjölk igen. Då hade man tillgång till färska ägg och massor av mjölk. Enkla våfflor bestod bara av mjöl och vatten, men på våren kunde man unna sig att grädda lyxiga våfflor med smör, grädde, ägg och mjölk och även med socker. Då blev det extra festligt att fira vårens ankomst.

Jag åt mina våfflor redan i söndags, men det hindrar inte att jag äter dem igen på våffeldagen. Våfflor är gott, och tillsammans med hallonsylt och grädde kan de ersätta en hel middag.

--------------------------------------------------------------------------------------------

Vill du läsa mer om dagen då jungfru Maria blev på smällen eller med finare ord, blev bebådad, utan att ha haft det ihop med en karl, kan du läsa om detta i boken ”Maria från Nasaret” från 1987 av Cecil Bødker och Bengt Arne Runnerström.
Givetvis kan du läsa om detta i Bibeln. Läs då Lukasevangeliet, kapitel 1, vers 26–38 eller i Matteusevangeliet, kapitel 1, vers 18-25.

"Bebådelsen" av Leonardo da Vinci, målad omkring 1475-1480.


Läs mer på Wikipedia om Jungfru Marie bebådelsedag
Läs vad Nordiska museet skriver om våffeldagen


Källor:
Wikipedia; Nordiska museet; Bibeln; Bildsökning på Google; eget foto och egna minnen.

.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar