fredag 5 mars 2010

Endast Sverige har hjärterum?

Nu är vi exakt mitt emellan alla hjärtans dag och hjärtformade våfflor (våffeldagen). Då kan jag fortsätta prata om hjärtan.

Har du tänkt på att vi i Sverige har ett hjärta på dassdörrarna? Det kan vara ditmålat. Det kan vara en liten dekoration fastsatt på dörren. Eller vara ett utsågat hjärtformigt hål i dörren.

Jan-Öjvind Swahn säger i boken Klassiska symboler: En uppslagsbok, att det borde ha varit enklare att såga ut ett runt eller fyrkantigt hål som ett ljusinsläpp eller som ett ventilationshål. Han vet tyvärr inte varför vi har hjärtan på dassdörrarna. Om inte Jan-Öjvind vet, så vem ska då veta detta?

När man i Sverige åker på våra vägar och blir nödig, då letar vi efter en skylt med ett litet hus med ett hjärta på dörren. Det symboliserar ett utedass eller ett avträde, eller helt sonika ett helt vanligt torrdass.

Associerar våra bilburna utländska gäster att vår skylt är en hänvisning till en toalett och även betyder WC? Det står för Water Closet, vattenklosett på svenska. Alltså med rinnande vatten i toastolen.

Kan hjärtat på dassdörren komma av talesättet: Finns det hjärterum, så finns det stjärterum". Jag har alltid tolkat det som hederlig gammal svensk gästfrihet. Att är man snäll så har man alltid plats för en gäst. Man delar på det man har av mat och dryck, och har även över en säng till gästen.

Man ska kanske tolka det istället som "har man ett gästrum, så finns det även plats på dasset"?

En väninna till mig tror att hjärtat är helt enkelt en symbol på en upp-och-ner-vänd rumpa.
Ta och titta på bilden en gång till, det kanske ligger något i det :-)

Här nedan ser du några exempel på vägskyltar från våra grannländer.


Tyskland

Danmark


Finland


och så Sveriges utedassÄr vår vägtoalettskylt en unik svensk symbol, lik midsommarstången, Lucia, smörgåsbordet, IKEA, Volvo, Saab, Kalles kaviar, semlor och ett flertal andra saker?

Har du bilder på andra WC-vägskyltar från andra länder, så tipsa mig!

Ett stjärterum när nöden är som störst?

.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar