lördag 17 april 2010

Eyjafjallajökull och andra vulkaner

I veckan har vi fått lära oss ett nytt ord: Eyjafjallajökull. Försvenskat uttalas det ejafjatlajökull.

Dagen 14 april 2010 kommer nog alla som skulle ut och flyga, aldrig att glömma. Ett vulkanutbrott på Island lamslog hela norra Europas flygtrafik.

Flygtrafiken över Europa fredagen den 16 april klockan 16.00. All trafik har upphört i norra Europa.


Askmolnets spridning den 18 april från vulkanen Eyjafjallajökull.


Men vad heter vulkanen? Har den ett eget namn?

Fjalla
betyder fjäll. Enligt SAOB är det ett berg ovan trädgränsen. Jökull är glaciär på isländska och eyja betyder ö.

Bergen kring vulkan heter Eyjafjalla, Öfjäll på svenska. Enligt Wikipedia heter berget och vulkanen under isen Eyjafjallajökull, Öfjällglaciären. Det låter lite konstigt att det är jökeln som sprutar lava och aska, för en jökel består av is.

Jag kommer att tänka på namnet på en stadsdel i Stockholm som låter lite underligt på samma vis, Henriksdalsberget.

Hur kan en dal vara ett berg? Kan det vara så att Henriksdal var en gård och berget som låg intill fick namnet efter gården, alltså Henriksdals berg, som sedan skrevs ihop.

--------------------------------------------------------------------------------------------

Olika betydelser av ordet vulkan i tid och rum
Ordet vulkan kommer från italienska vulcano (brinnande berg) som i sin tur kan härledas till guden Vulcanus. Grekernas motsvarighet heter Hefaistos.
Han var eldens och smideskonstens gud. Enligt den romerska mytologin hade han sin boning och smedja i vulkanen Etna på Sicilien.

En smedja alstrar eld och rök och det skakar och bullrar därifrån. Då är frågan: vad kom först, guden Vulcanus eller namnet vulkan?

Ordet vulkan fanns inte i antik latin. Troligtvis använde de ett namn som "eldsprutande berg" eller liknande.

I konsten framställs guden Vulcanus som en lytt eller gammal smed. Han var gift med kärleksgudinnan Venus (Afrodite var hennes grekiska motsvarighet). Hon var inte så värst förtjust i sin äkta make, så hon polade gärna med andra män, vilket Vulcanus i sin tur inte var så road av.

--------------------------------------------------------------------------------------------

I filmen Baron Münchhausens äventyr (The Adventures of Baron Munchausen) från 1988 av Terry Gilliam, trillar Baronen med sitt följe ner från månen, rakt ner i Vulcanus smedja via Etnas krater. Scenen är rolig för smederna är mitt uppe i en "modern" arbetskonflikt med sin chef Vulcanus och kräver bättre villkor. Münchausen träffar Venus där som börjar flörta med honom, vilket inte är så bra då Vulcanus är enormt svartsjuk på sin fru.

"Vulcanus smedja" målad av Diego Velázquez år 1630.


I det antika Romarriket firades vulcanusfesten volcanal den 23 augusti. Den 24 augusti år 79 förstördes städerna Pompeji och Herculaneum under Vesuvius utbrott.
Men finns det ett samband med förstörelsen av städerna eller är det ett märkligt sammanträffande att datumen sammanstrålar?
Enligt Wikipedia firades festen volcanal under Kejsartiden som inföll 27 f.v.t. till år 284. Då är det en ren slump att datumen är snarlika.

Ordet vulkanisering eller vulkning kommer också från Vulcan. Man omvandlar rågummi med att under värme blanda det med svavel så det blir formbeständigt och elastiskt. Svavel och värme hör väl till vulkaner och underjorden? Alla som har lagat en punktering har nog använt tekniken att limma på en reparationslapp på slangen.

I Tidaholm finns Sveriges enda kvarvarande tändsticksfabrik. Den hette tidigare Vulcans tändstickfabrik. Det passade ju bra då de tillverkade eldtillverkningsprodukter. Numera heter företaget Swedish Match och tillverkar tändstickor, engångständare samt snus, cigarrer och piptobak.

Vulkan är även en hypotetisk planet som skulle finnas mellan Solen och Merkurius för att förklara anomalier (avvikelser) i planetbanorna, men det är relativitetsteorin som förklarar dessa numera.

OrdetEn vulcan kommer från planeten Vulcan i teveserien Star Trek, men det är en helt annan berättelse.

En spetsörad vulcan med vulcanernas speciella hälsning. Fingrarna säras så det bildas ett "V". Ett sammanträffande eller medvetet för att parafrasera på segertecknet som står för "victory"?

.

1 kommentar:

  1. Helt rätt. Henriksdal var en gård som fanns kvar fram till 50-talet. Namnet Henriksdalsberget kom upp någon gång på 1900-talet. Innan dess heter området Lugnaberget, Trolldalen och Danviks Hospitals utmarker.

    SvaraRadera