lördag 3 april 2010

"Urgamla Urban vandrar i turban"

En av mina gamla vänner är från den ungerska delen av Transsylvanien. Hon hade lite svårt med uttalen av våra U och Ö.
Jag hade av en händelse i min plånbok, en liten vers som jag hade rivit ut ur någon tidning. Det var versen "Urgamla Urban" av Lennart Hellsing. Den passade bra för att öva på vårt svenska uttal av u-ljudet.

I urdjur uttalar man ordet med två "svenska" u. I ordet ultimatum uttalas båda u:na som ö. Men i ordet uterum har vi både u och ö.
Förklara för en som håller på att lära sig svenska VARFÖR man uttalar u:na olika i orden, och framförallt NÄR man ska uttala u:na som u eller ö. De du!

Här är versen. Läs gärna denna vers högt och testa fram rätt uttal i rimmen.

Urgamla Urban
vandrar i turban.
Nej, inte turban
det heter turban.
Urgamla Urban är muselman,
en urban
muselman
från Durban.
Nej, från Durban,
sa Urban.

Versen finns enligt Dikter.biblioteket.se från Stockholms Stadsbibliotek, i böckerna:

Gås med krås

Hellsing, Lennart
Utgivningsår: 1981
ISBN: 91-29-55281-8

Visor ur Silverhornet
Hellsing, Lennart
Utgivningsår: 1992
ISBN: 91-29-59958-X

Tyvärr finns ingen av böckerna att köpa när jag söker via bokköparsajten Bokfynd.nu.
Så då får man knata iväg till biblioteket. Har man tur så finns de kvar i hyllorna eller i magasinet. Fråga bibliotekarien!

Vem säger att turbaner är tråkiga? Denna består av cirka 350-450 meter tyg och tar 45 minuter att vira. Bilden finns på denna sajt: Izismile.com.

------------------------------------------------------------------------------------

Som en liten källkritik såg jag att min tidigare version av versen i urklippet är helt fel. Den blandar till exempelvis urgamla och urgamle i texten, och innehåller tre stycken ju. Det verkar snarare att personen som skrev versen i tidningen, skrev ner den ur sitt minne och inte direkt ur böckerna där versen återfinns.

Här är urklippets version exakt som det är skrivet:
"Urgamle Urban han vandrade i turban. Nej, det heter ju turban. För urgamla Urban han är ju muselman. En urban muselman från durban. Nej, det heter ju Durban, sa urgamle Urban."

Är det viktigt att man citerar rätt, eller ska man ha rätt att citera som man själv vill?"

.

4 kommentarer:

 1. Vilka fina foto du använt. Är det dina egna foto? Tycker om den där jättelika turbanen men vilket arbete att klä sig...

  SvaraRadera
 2. Bilderna har jag hittat på nätet. Om du inte gjort det, så följ länken under den stora turbanen, så får du fler bilder på konstfullt virade turbaner.

  SvaraRadera
 3. Undrar hur mycket den väger.....och om det betyder något särskilt att den är SÅ stor (förutom kanske att mannen är rik som kan köpa så mycket tyg)?

  SvaraRadera
 4. Tunt tyg väger inte så mycket, som silke, syntet eller det finaste bomullstyget. Men några rejäla kilon blir det nog. Tänk bara på hur mycket folk bär på huvudet i andra länder. Prova själv. Ta en hink vatten och testa vilket som är mest bekvämt att bära, på huvudet eller i handen. Fixar man balansen, är det skönare att ha den på huvudet än att bli snedbelastad när man bär hinken i handen.

  SvaraRadera