måndag 12 april 2010

Plastkulor i margarin? Nej, PÄRLOR!


Hörde om myter om mat och en av dem var att folk fortfarande tror att margarin innehåller plastkulor.

Bengt af Klintberg tog upp denna myt redan 1986 i boken "Råttan i pizzan: Folksägner i vår tid". Han säger att redan 1972 dementerade Livsmedelsverket rykten att det fanns plastkulor i margarin.

Ryktet var seglivat och fortfarande nio år senare i tidningen Vår bostad, nr 11/1981 frågade en person om man i lättfil och lättmjölk tillsätter en vätska som bildar små plastkulor som fastnar i tarmarna och kan ge cancer.

Ryktet om plastkulor sägs ha börjat våren 1972 då de nya bredbara margarinsorterna Flora och Linnéa lanserades. Kulorna skulle göra så att margarinet skulle vara lättare att bre på smörgåsar. Trots många dementier och analyser var ryktet seglivat och debatten fortsatte länge.
De nya margarinen tillverkades av Margarinbolaget som ägdes av det multinationella bolaget Unilever. Därför var det lätt för radikala studentgrupper att fortsätta spä på rykterna om plastkulor och att man fick cancer av dessa.

Denna margarinmyt ska enligt af Klintberg bara finnas i Sverige. En förklaring kan vara att samtidigt med lanseringen av margarinerna ska Bofors ha tillverkat en tandkräm som innehöll små plastkulor för att förbättra slipeffekten.
En annan förklaring kan vara att i mikroskåp syns vatten emulgerat i fettet, detta ser ut som små kulor.
En tredje förklaring var att om man stekte med dessa nya margarin, ombildades mjölkproteinet och blev till små klumpar i stekpannan, som kunde uppfattas som plast.

Rädslan för nya produkter och skräcken att få cancer sammanstrålar i denna seglivade myt. Om man även tar med grupper som på alla sätt vill kämpa mot imperialism och multinationella bolag med att spä på rykten, så kommer denna myt att leva länge.
Så sent som den 12 april såg jag på Rapport att folk fortfarande tror på plastkulor i margarinet.

---------------------------------------------------------------------------------------------

HISTORIEN OM MARGARINET
Margarinet skapades i Frankrike år 1869 under Napoleon III:s regeringstid. Man behövde ett billigare ersättningsfett istället för det dyra smöret, för att mätta den växande och undernärda stadsbefolkningen. Tre år tidigare hade Napoleon utlyst en stor penningsumma till den som kunde skapa ett billigare fett.
Den franske kemisten Hipolyte Mège-Mouriés vann utmaningen. Han skapade margarinet av talg från nötkreatur som blandades med mjölk och smaksattes för att likna smör.
I dag gör man margarin på vegetabiliska fetter.

Ordet margarin kommer från franska margarine, från grekiska margaron som betyder pärla. Enligt SAOB syftar det på färgen på en pärla. Pärlor finns i många färger och inte bara i vitt som vi mest tänker som "pärlfärg" idag.
Vi har en film som har en svart pärla i titeln: Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl, från 2003. På svenska heter filmen: Pirates of the Caribbean: Svarta pärlans förbannelse.

Namnet Margareta kommer från persiska och betyder pärla. Hon har namnsdag den 20 juli under Fruntimmersveckan.

Läs mer om Plastkulor i margarin på sajten Vetenskap och folkbildning


Källor:
Råttan i pizzan, Bengt af Klintberg, 1995, sid 159-160
Wikipedias artikel: Margarin
Historiska museets: Vad betyder namnet? Margareta

.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar