söndag 25 april 2010

Krigiska ord på K - Kongo (och Modesty Blaise)


Under veckan som gått kom jag att tänka på några ord som börjar på K som har med kampsport eller krig att göra.

Mitt första ord är kongo.

Bland mina barndoms serietidningar fanns Agent X9. En av serierna i tidningen var Modesty Blaise. Serien skapades 1962 av Peter O'Donnell som skrev manus och Jim Holdaway som tecknade.

Modesty Blaise
var en feministiskt förebild då hon inte tog någon skit från någon, utan gav igen med hårda besked. Som barn hamnade hon i ett flyktingläger 1945. Hon blev sedermera gansterdrottning, men bytte sida och började bekämpa ondskan.


När hon blivit fråntagen sina vapen hade hon alltid sitt "hårsmycke" som hon hade i sin hårknut. Detta smycke var i själva verket en kongo som hon kallade den. Den heter egentligen yawara och är ett asiatiskt (japanskt) närstridsmedel eller används i olika kampsporter. Man har det i handen som förstärker slagkraften enormt och skyddar samtidigt handen. Yawaran är gjord av hårt trä och ser ut som en liten hantel med knoppar i ändarna.

Men sin kongo lyckades Modesty ta sig ur svåra knipor när förhandlingsmetoderna att lösa konflikter på ett fredligt sätt tagit slut.

Man kan säga att Modesty Blaise tog saken i egna händer och slog sig fri. Då är seriefiguren Socker-Conny och hans kända slogan nära till hands: "Med ett schysst järnrör slår man hela världen med häpnad!" Joakim Pirinen skapade Socker-Conny 1983 som en total antihjälte med inspiration ur verkligheten från tecknarens eget liv.

Men järnrör skriv med J så det är en helt annan historia.Källor: Wikipedia och egna minnen.

.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar