Endast Sverige har bokstaven Å.
Det stämmer inte, för även norrmän och danskar använder Å och givetvis även finländare och speciellt ålänningarna. Det går inte att skriva Åland utan Å eller hur?
I Norge användes aa som tecken för å fram till 1917 och i Danmark till 1948.
I Danmark skriver man ortsnamn ömsom med AA och Å som i städerna AAlborg och Århus.
Ä finns i svenska, finska, estniska, võru (dialekt av estniska) och slovakiska samt även i tyska, men där är den inte en egen bokstav. I norska, danska och färöiska skrivs det med bokstaven æ. Isländska æ uttalas aj.
Ö finns i svenska, finska, estniska, isländska och turkiska, samt även i tyska och ungerska, men där är det inte en egen bokstav. Danskar och norrmän skriver ö som ø. I latin och franska används ibland bokstaven œ.
Namnet Öresundsbron är en kombination av svenska och danska. Med danskt ø i början och svensk slutändelse med -bron.
---------------------------------------------------------------------------------------------
Upprinnelsen till prickar och ringar kommer av att man tidigt skrev ao för ljudet Å, ae för Ä och oe för Ö. Med tiden började man skriva o:et ovanför a så uppstod å-et. Tittar man noggrant ser man att ringen är ett litet o.
Det samma hände med e i ae och oe. Senare förvandlades e-et ovanpå till ett streck eller två prickar.
---------------------------------------------------------------------------------------------
När jag studerat skyltar och annan text under mina resor, har jag funnit några loggor där prickarna är på rymmen eller har halkar ner. Tipsa mig gärna om du hittar fler logon där bokstäverna gör lite som de själva vill.
Några klassiska försvunna prickar är hos Götabanken som efter en sammanslagning med andra banker blev till Gota Bank, samt Skånska Cement som blev till Skanska.
Det är en nordisk stolthet med prickar, använde dem ofta och mycket!
---------------------------------------------------------------------------------------------
Vill man visa kraft och styrka kan man förstärka ord med extra prickar. Jag har två exempel på detta, med öl och hårdrock.
För att visa att ett öl var riktigt urskandinaviskt döptes det till Nordik Wölf. Ölet bryggdes i Falkenberg av Carlsberg Sverige. Jag vet inte om ölet fortfarande finns att köpa.
Den amerikanska hårdrocksgruppen Mötley Crüe har också lagt till med extra prickar. Gruppen grundades 1981, men långt innan gruppen bildades hade gitarristen Mick Mars (Bob Allen Deal) en namnidé till en grupp redan 1973: Mottley Cru.
---------------------------------------------------------------------------------------------
Har man mängder av prickar på en karta, så säger handläggarna på Byggnadsnämnden att "Där får man inte bygga!" Det kallas för prickmark. Men det är en helt annan historia.
Källor: Wikipedia, bildsökning via Google och egna minnen. Bilden överst med Å som i åkervinda är ur boken Prinsarnes blomsteralfabet av Ottilia Adelborg, som gavs ut första gången 1893.
.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar