lördag 11 september 2010

Cirkus - inte längre på blodigt allvar?

Cirkus idag är en snäll företeelse till skillnad från hur en cirkusföreställning var under antiken.
Under antikens glansdagar utspelade sig blodiga strider mellan gladiatorer på arenorna. Mängder av djur hetsades och dödades för att roa en stor nöjeslysten publik. Även misshagliga personer för makteliten, handikappade, krigsfångar etc. användes och dödades i djurhetsningar och gladiotoruppvisningar.

Den cirkus som vi känner igen med akrobater, elefanter, lindansare och clowner hade sitt ursprung i London 1768.
Tidigare hade akrobater och gycklare visat upp sina färdigheter på marknader och andra publika festligheter. Det som engelsmannen Philip Astley gjorde i London var att visa upp avancerade riduppvisningar, som han varvade med akrobater, jonglörer, komiker och andra konststycken på Astley's Amphitheatre. Den moderna cirkusen var född i och med detta.Astley's Amphitheatre cirka 1808.

De resande cirkussällskapen började uppträda i USA i början av 1800-talet. Deras spelplats var i stora tält. De kringresande cirkusarna kom till Europa i mitten av 1800-talet.
Skillingtrycket om Elvira Madigan, Sorgeliga saker hända handlar om en tragisk romans med dödlig utgång. Berättelsen utspelar sig i en cirkusmiljö under 1800-talets slut.

Löjtnanten Sixten Sparre lämnade sin fru och två barn när han blivit förälskad i cirkusartisten och lindansaren Hedvig Jensen med artistnamnet Elvira Madigan. Han träffade henne på en föreställning i Kristianstad år 1888. De höll förälskelsen hemlig och brevväxlade med varandra. Efter att cirkusen nått Sundsvall den 22 juni 1889 flydde de från Sverige till Danmark för att kunna vara tillsammans. Han desserterade från sin militärtjänst och hon från sin cirkus där hon var huvudattraktionen. Pengarna tog slut rätt fort och läget var mörkt för de romantiska flyktingarna. De bestämde för att ta sina liv. Sixten sköt först Hedvig och sedan sig själv den 20 juli 1889. Hon blev 21 år och han 35.
Läs mer om deras liv och öde på Wikipedia: Elvira Madigan och på Byportalen: Elvira Madigan og Sixten Sparre.

Denna berättelse visar att kringresande cirkusar fanns redan 1866 i Norden. Hedvigs mamma var en norsk cirkusartist och reste med den svenska cirkusen Cirque du Nord i Nordtyskland under åren 1866-67. De var bland annat i Mecklenburg-Schwerin och Flensburg. I ett annat cikussällskap var hon i Göteborg. Hedvig vistades mycket i Danmark som barn och började uppträda som artist vid nioårsåldern. I berättelserna är hennes cirkus i Köpenhamn, Kristianstad, Ljungbyhed och Sundsvall.--------------------------------------------------------------------------------------------

Under 1980-talet uppstod nycirkusen i Frankrike. Där blandade man akrobatik, dans, mimkonst och andra uttryckssätt i konstfulla och effektrika scenarier, gärna i ett sammanhållet tema eller episk historia. Nycirkusen utgår från människokroppen och dresserade djur saknas helt.

Bland kända nycirkustrupper finns den kanadensiska Cirque du Soleil, grundad 1984. I Sverige har vi Cirkus Cirkör, grundad 1995. Vill du se en glimt av hur en nycirkus ser ut klicka på ovanstående länkar. Du kan även gå till YouTube och titta på mängder av klipp från deras föreställningar. Sök bara på cirkusen namn.


En bild på en trupp av Cirque du Soleil. Åker du till Las Vegas och tröttnar på att spela kan du se dem i minst fem olika uppsättningar på de stora casinona.

--------------------------------------------------------------------------------------------

Ordet cirkus betydde från början i antiken en cirkelrund eller oval kappkörningsbana eller kapplöpningsbana. Sedermera blev det en arena för gladiatorstrider och djurhetsningar.
Orden cirkel och cirkus hör alltså samman.

Den antika teatern byggdes som en halvbåge i en naturlig sluttning, med sittplatser riktade mot en spelplats i mitten. En av de äldsta teatrarna är Dionysosteatern i Aten. Den byggdes kring år 500 f.v.t. Där har dramer framförts av Aischylos, Sofokles, Euripides, Aristofanes och Menander. När teaterkulturen spreds vidare och det inte fanns några naturliga sluttningar uppförde man en halvcirkelformad byggnad med en brant lutning för sittplatserna inuti.

Två halvcirkelformade teaterbyggnader som man för ihop, blir till en cirkelrund eller oval byggnad, och den antika runda amfiteatern var skapad. Ordet kommer från grekiska amphi, runt om och theatron skådeplats. Denna uppfinning används fortfarande som mall när man skapar moderna arenor för sport och underhållning.

Plinius den äldre skrev att år 53 eller 52 f.v.t. hade Scribonius Curio skapat en roterande amfiteater i Rom. På morgonen gav man två teaterföreställningar på var sin teater. På kvällen vred man ihop byggnaderna så de bildade en amfiteater för gladiatorspel.

--------------------------------------------------------------------------------------------

Bland aktiva cirkusar i Sverige har vi enligt Wikipedia:
Expedition Cirkus
Cirkus Brazil Jack
Cirkus Madigan
Cirkus Maximum
Cirkus Olympia
Cirkus Skratt
Cirkus Wictoria

Det finns flera cirkusar i Sverige. Vill du läsa mer om dessa finns de på Wikipedias artikel Cirkus.

Namnet på Cirkus Maximum påminner mycket om antikens Circus Maximus i Rom, men det tar vi nästa gång.
Nästa artikel handlar om blodiga cirkusarenor förr i tiden: Dödlig utgång på antika cirkusar.

Observera alla länkar som jag har lagt in i texten. Om du vill veta mer om något har du mängder av intressanta texter och filmer att fördjupa dig i.


Källor: NE; Saob; Wikipedia; Wikisource; YouTube; Byportalen.dk; BingMaps.com; Antika rekordboken av Allan och Cecilia Klynne, 2003 (finns även som pocket): Bildsökningar på Google; och egna minnen.
Bilden överst med bågskytten är från den tyska Circus Roncalli.

.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar