Vid mitt sista besök bland amfiteatrar från Romarriket, hamnar vi i Pula i Kroatien. Denna arena är den sjätte största som överlevt till våra dagar från antiken. Arenan är också Kroatiens bäst bevarade antika byggnad.
När arenan började byggas ges olika tider i mina källor. Engelska Wikipedia säger att den började byggas 27 f.v.t. och stod klar år 68. Kroatiska Wikipedia nämner att på den ursprungliga platsen stod en arena gjord av trä och att arenan byggts i olika omgångar. En myt säger att det var kejsar Vespasianus som byggde den pampiga arenan, för att hedra sin älskarinna Antonia Cenida som hade egendomar i Pula.Vespasianus, som levde år 9-79, var kejsare år 69-79 och var byggherre till Colosseum i Rom. Den hann han aldrig se klar för han dog året innan den invigdes år 80. Se min artikel: Colosseum i en dödens arena.
Arenan är 132 meter lång och 105 meter bred, och rymde 24.000 besökare. I arenan finns fyra torn. Dessa innehöll cisterner med parfymerat vatten som fyllde arenans fontäner och kunde även spridas ut över publiken. Över hela arenan fanns ett stort solsegel som skyddade åskådarna för stekande sol och regn.
Under medeltiden användes arenan till riddarturneringar. På 1500-talet bändes mycket byggmaterial loss för att användas till olika byggnader i och omkring Pula. Turligt nog stoppades stenplundringen innan byggnaden förstördes helt.
Idag används arenan till festivaler och olika evenemang under sommarmånaderna.
Idag används arenan till festivaler och olika evenemang under sommarmånaderna.
--------------------------------------------------------------------------------------------
2003 gjorde man en liten, eller snarare stort reklamjippo i Pula som ligger i Kroatien. Man satte upp en enorm slips runt hela arenan, 800 meter i omkrets med en 15 meter hög slipsknut. Varför detta? Jo, för ett annat ord för slips är kravatt. Kravatten kommer franskans ord för kroat, en person från Kroatien. Helt logiskt eller hur?
På 1600-talet under det trettioåriga kriget hade det kroatiska kavalleriet knutit ett band runt halsen för att hålla ihop kragen. Det ansågs snyggt och modet att knyta ett band runt halsen spreds över Europa. Föregångaren till vår moderna slips var född.
Den 18 oktober har Academia Cravatica i utlyst dagen till den internationella kravattdagen (internationella slipsdagen) för att uppmärksamma att slipsen är ett europeiskt världsarv. Akademin grundades 1997 och har sitt säte i Zagreb i Kroatien.
Men det är en annan historia. Här tar resan slut i antikens dödliga arenor. Nästa gång blir det mer fredliga ämnen. Så dagen till ära alla vänner av historien, så ta på slipsen den 18 oktober :-)
Läs mer om kravattjippot 2003 på Cravat around Arena of Pula.
Läs även min andra artiklar om arenor från romarriket:
Colosseum - en dödens arena
Arles amfiteater från antiken
Arenan i Nîmes - Världens bäst bevarade?
Källor: Wikipedia; Academia Cravatica; Bildsökningar på Google; Flickr.com och egna minnen.
.
Vad kul att du har besökt min hemstad Pula! För mig betyder Arenan filmfestival. Det var den roligaste sommar evenemanget under min uppväxt. Vi ungar hade råd till ev. en inträdesbiljett, men självklart ville vi se alla filmer. Därför hoppade vi över staketet in till amfiteatern och försökte undvika vakterna. Vi satt längs upp på gräs plattan. Ibland såg man inte så mycket av filmen, för det var alltid nån i gänget som spelade clown. Det är en av de bästa minnena från tonårstiden. Nu när jag läste din blogg, blev jag påmind om den. Tack för det! Pula 4ever in my ��
SvaraRaderaDen här kommentaren har tagits bort av skribenten.
RaderaTack för din berättelse. Det var kul att läsa om dina minnen.
RaderaSjälv hamnade jag av en slump vid arenorna i både Arles och Nimes några år efter jag skrivit om dem.