onsdag 13 oktober 2010

Arenan i Nîmes - Världens bäst bevarade?


I förra artikeln skrev jag om den antika arenan i Arles i Frankrike. Endast 28 km fågelvägen mot nordväst i Nîmes finns en annan bevarad romersk amfiteater. Arenan i Nîmes är en av de bäst bevarade arenorna från Romarriket.
Enligt franska Wikipedia är arenan det näst mest besökta historiska monumentet i Frankrike efter Notre Dame i Paris.


Arenan är uppförd kring år 60. Det är tio år innan Colosseum i Rom började byggas. Nîmes arena är 133 meter lång och 101 meter bred. Colosseum i Rom är 189 x 156 meter.
Nîmes arena var den största i Gallien och rymde 24.000 besökare.
Efter Romarrikets fall blev arenan till en fästning. Inuti fanns mängder av hus och gator och där fanns även två kapell. Uppskattningsvis bodde 700 personer i arenan.

Under 1700-talet rensades alla hus från byggnaden. 1863 började man med tjurfäktningar där. Arenan används idag, förutom till tjurfäktningar, även till konserter och andra publika evenemang och rymmer 16.300 åskådare. Sedan 1989 har arenan ett rörligt tak och ett uppvärmningssystem.

Nîmes hetter Nemausus under romartiden. Staden har gett namn till starkt blått bomullstyg, denim. Jag har skrivit om det i en tidigare artikel: Gå klädd i denim i Manchester?


Vill du läsa vidare om tio kända antika amfiteatrar i Världen så klicka på denna länk: 10 Famous Roman Amphitheaters.

Nästa artikel handlar om en stor bevarad amfiteater i Kroatien: Arenan i Pula - kroater och kravatter.


Källor: Wikipedia; BingMaps.com; Google Earth; sökningar på Google på bl.a. sökordet: Arènes de Nîmes; Bildsökningar via Google; och egna minnen.

.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar