fredag 25 mars 2011

Manga och anime - kultur från Japan


I förra artikeln skrev jag om katastrofer i Japan. Denna gång skriver jag om modern intressant kultur som kommer från Japan, och som spritt sig till vår del av världen och blivit en del av vår kultur också.

Japansk tecknad seriekultur - manga

Manga är tecknande serier som för oss läses baklänges och från höger till vänster. Eftersom japaner läser på det sättet, är det så vi ska avnjuta dem. Till skillnad från ett äventyr med Tintin som är på ett eller två album, kan en mangaberättelse bestå av ett fyrtiotal album på 200-300 sidor styck.

I en mangaberättelse är bilderna viktigare än dialogen. En sekvens kan bara bestå av bilder likt en film som är tecknad. Man använder sig av tekniker som zoom, panorering och även slowmotion förekommer. En manga kan handla om vad som helst; om gudar och hjältar eller om vanliga människor. Vi i västvärlden får bara en liten rännil av den manga som produceras i Japan, och det vi får till oss är mest action-manga.

--------------------------------------------------------------------------------------------

Det finns manga för alla typer av målgrupper och läsare och berör allt från historia, sagor, fantasy och science fiction, till vardagsliv, skräck, erotik och porr. De kallas för olika saker, som till exempel Shojo-manga, som vänder sig till kvinnor under 18 år och har cirka 35 procent av manga-marknaden i Japan.


Shojo-manga
för unga tjejer på svenska från 2007.

--------------------------------------------------------------------------------------------

Shōnen Ai och Yaoi handlar om kärlekshistorier mellan homosexuella män, vilka tecknas av kvinnor och vänder sig till en kvinnlig publik.


Gakuen Heaven
är ett exempel på Shōnen Ai.

-------------------------------------------------------------------------------------------

Manga om matlagning kallas för gurmé-manga, om de inte handlar om arga kockar på wokrestauranger, så heter de till exempel Iron Wok Jan.


Iron Wok Jan
publicerades 1995-2000 i Japan i 27 volymer.

--------------------------------------------------------------------------------------------

Göran Everdahl nämner i kapitlet Manga i boken Bli expert på 5 minuter att 40 procent av allt som trycks i Japan är manga. 350 mangatidningar publicerar varje månad i Japan. 500 nya samlingsvolymer med manga produceras varje månad i Japan. 2 miljarder (2.000.000.000) mangaböcker trycks i Japan varje år. En mangatidning kan vara upp till 1000 sidor tjock och kallas då för telefonkatalog.

Ordet manga skapades av den japanske konstnären Katsushika Hokusai redan 1824 och betydde då ungefär skämtteckning. Den moderna mangan skapades av Osamu Tezuka. En av hans serier hette Astro Boy och började publiceras 1952. På japanska heter serien Tetsuwan Atomu, som kan översättas som Kraftfull Atom. Den gick även som teveserie i Japan första gången 1963-1966.


Astro Boy är både manga och anime.

--------------------------------------------------------------------------------------------

En mangafigur känns ofta igen på att den har mycket stora ögon och en liten och vass haka, samt att näsan är pytteliten eller knappt syns. En mangaserie som har nått Sverige är Dragon Ball. Hela serien består av 42 volymer. Det finns inte så mycket manga som är översatt till svenska, men däremot kan man få tag på mycket som är översatt till engelska. Det finns även svenska serietecknare som tecknar i mangastil.


--------------------------------------------------------------------------------------------

Japansk tecknad filmkultur - anime

Anime är japanska tecknade filmer som ofta har en manga som förlaga. Alla tecknande filmer oavsett varifrån de kommer kallas för anime i Japan. I västerlandet förknippar vi genren med animerade filmer från Japan, Kina, Korea etc.

Ordet anime är en förkortning av det japanska animēshon. Som i sin tur är inlånat från engelskans animation. Till skillnad från västerländska tecknade filmer som de från Disney, är anime lite mer stelare till uttryckssättet. De filmer som jag har sett känns mer statiska med få rörelser i bildytorna. Ofta kan det bara vara munnen som rör sig i en scen när figurerna talar, eller att filmen känns mer ”stel” till animeringssättet. Om man bortser från det kan handlingen vara hur bra som helst.

I svenska tevekanaler har man på senare år sänt anime som mest är gjord för barn som serierna: Sailor Moon, Pokémon, Digimon och Yu-Gi-Oh!
Den sistnämnda ska inte förväxlas med Jan Guillou, som författaren Martina Haag var livrädd för inför ett möte med honom. Hon berättar i sin bok Martina-koden i kapitlet Oktober om hur ett av hennes barn, Lucia, hörde om detta och tröstade Martina och sa att Yu-Gi-Oh inte var så farlig för att det inte är på riktigt för att det är tecknat, och sprang iväg och hämtade ett gulligt Yu-Gi-Oh-kort till henne.


Sailor Moon
sändes i 200 avsnitt mellan 1992-1997 i Japan, och som manga i 18 volymer.

--------------------------------------------------------------------------------------------

Anime av långfilmstyp, som har slagit genom i väst, är bland andra de två timmar långa filmerna Spirited Away från 2001 (originaltitel: Sen to Chihiro no kamikakushi) av Hayao Miyazaki, och Det levande slottet från 2004 (originaltitel: Hauru no ugoku shiro eller på engelska Howl's Moving Castle) av samme regissör.


Spirited Away
från 2001.

Flickan Chihiro och hennes familj hamnar i en magisk värld när de kör fel på väg till sitt nya hem. I en restaurang förvandlas hennes föräldrar till grisar. För att förstå vad som händer hamnar Chihiro i ett badhus för gudar och andar. Badinrättningen drivs av häxan Yubaba där Chihiro tar anställning. Med hjälp av nyfunna vänner tar hon sig an sitt uppdrag för att rädda sina föräldrar och försöka återvända till sin egen värld. I ett snabbt tempo där ont och gott blandas, far Chihiro genom denna trolska värld, där det man ser inte alltid är det som det egentligen är.

--------------------------------------------------------------------------------------------


Det levande slottet
från 2004.

I en stad som är en blandning av centraleuropeisk 1910-tal med korsvirkeshus och science fiction med flygande luftfarkoster, bor och arbetar den unga hattmakerskan Sophie. En dag kommer en oförskämd dam in i butiken och Sophie ber henne gå. Damen som är en häxa förvandlar henne till en 90-årig kvinna. Sophie lämnar butiken och hamnar i ett förtrollat vandrande hus som tillhör trollkarlen Hauru. I huset bor elddemonen Calcifer och pojken Mark som hon blir vänner med. Haurus hus existerar samtidigt i olika länder där det rustas för krig och strax bryter kriget ut. Hur ska Sophie stoppa sin och sina vänners förtrollningar, och kan hon få slut på det meningslösa kriget?

Läs mer på svenska Wikipedia: Anime
Läs mer på engelska Wikipedia: Anime


Källor: Wikipedia, Internet Movie Database, bildsökningar via Google, boken Bli expert på 5 minuter, av Göran Everdahl, 2005 samt egna minnen.
Vinjettbilden överst med den telefonerande kvinnan är gjord av Nanami Yuki.

.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar