lördag 19 mars 2011

Tsunami och jordbävning i Japan



Japan har drabbats av en jordbävning med en förödande tsunami som spolat bort hus och hem och många har fått sätta livet till. En vulkan har väckts till liv och efterskalv har hotat livet för miljoner människor. Ett kärnkraftsverk har läckt strålning och kyla och snö har förvärrat räddningsarbetet. Kan det bli värre för ett prövat folk genom historien?

Det japanska ordet tsunami betyder hamnvåg, från tsu hamn och nami våg. Det är en våg som uppstår av att jordskorpan rör sig under havet. Då skapas vågor av rörelsen som knappt syns ute på djupt vatten. Men när vågorna når kusten kan gigantiska vågor uppstå och slå högt över land med destruktiva kraft.

Den hittills värsta tsunamikatastrofen var den som jordbävningen i Indiska oceanen den 26 december 2004 skapade. Det dog mellan 225.000-300.000 människor runt Indiska oceanens kuster. Staden Banda Aceh på Indonesien var en av städerna som drabbades värst med att helt utplånas. 543 svenska medborgare dog i flodvågorna, varav de flesta i turistorten Khao Lak i Thailand.

--------------------------------------------------------------------------------------------

Tyfon eller Taifun är en tropisk cyklon med stormstyrka som uppkommer i västra Stilla havet. Dessa drabbar också Japan med jämna mellanrum med förödelser. På japanska heter de tai-fu.
Ordet taifun kommer från kinesiska tai fung, som betyder stor/enorm tái och vind fēng.
Kring Indiska oceanen och runt Australien heter samma väderfenomen för cyklon. Runt östra Stilla havet, norra Atlanten och Karibiska havet kallar man dessa vindstyrkor för orkan. Det är de som drabbar Västindien och kusterna kring Mexikanska golfen, som Katrina 2005. Gemensamt för dessa hårda väderförhållanden är att de har vindhastigheter som överstiger 32,7 m/s eller 118 km/h.

Stormarna som drabbade Sverige 8-9 januari 2005, Gudrun och 14 januari 2007, Per var egentligen inga riktiga orkaner utan snarare svåra stormar. De benämns som både orkaner och stormar när jag gör sökningar om dem.

--------------------------------------------------------------------------------------------

Andra katastrofer som Japan också drabbas av är vulkanutbrott. Det högsta berget i Japan är Fuji eller Fuji-San på japanska. Tidigare kallades berget för Fujiyama, men bara "Fuji" är det mer korrekta idag. Berget är 3776 meter högt och ligger på ön Honshu tio mil sydväst om huvudstaden Tokyo. Fuji är egentligen en stratovulkan och är fortfarande aktiv. Det senaste utbrottet skedde 1707. Askan spreds tio mil till Edo som Tokyo hette fram till 1868.

--------------------------------------------------------------------------------------------

Japan ligger i en jordbävningsaktiv zon. Liksom till exempelvis Kalifornien drabbas landet av ständiga jordbävningar eller jordskalv som de också kallas. Men när skalven blir kraftiga blir också förödelsen stor på land.
Tokyo förstördes av en stor jordbävning 1923. I modern tid drabbades staden Kobe värst 1995. Städer som består av många trähus som de japanska, råkar ofta ut av förödande bränder som kan vara svåra att släcka då vatten-, el- och gasledningar går av. Vägar förstörs eller blockeras av nedrasade byggnader, vilket försvårar framkomligheten för räddningsfordon och -manskap.

Det som är hemskt med jordbävningen den 11 mars 2011 är att i det drabbade området finns flera kärnkraftverk som har skadats. Det är kraftverken Onagawa, Fukushima och Tokai, varav reaktor Fukushima 1 har läckt radioaktivt stoff. Du kan läsa mer om detta i den engelska Wikipedias artikel: 2011 Japanese nuclear accidents.



Efter den stora jordbävningen i San Francisco den 18 april 1906 drabbades staden av stora bränder. I en dokumentärfilm om jordbävningen berättades det att myndigheter och massmedia hellre kallade den katastrofen för "den stora branden" för att inte avskräcka folk att flytta dit. Det var vanligt att trästäder brann med jämna intervaller, så det var mer "normalt" med bränder än med jordbävningar. Myndigheterna ville att folk fortsättningsvis skulle flytta till staden.

--------------------------------------------------------------------------------------------

Åter till det som drabbat Japan
Man ska aldrig glömma det som hänt, men livet måste gå vidare utan bitterhet.
Människan har överlevt katastrofer genom historien. Ibland har livslånga traumor följt generation efter generation med sorg för de enskilda, för folket och till och med för en hel nation. Nu har vi möjlighet att med professionell hjälp och kunskaper att kollektivt och individuellt hjälpa våra medmänniskor för att kunna stoppa livslånga trauman. Med bearbetning av sorger och katastrofer kan man snabbare lägga det hemska bakom sig.

Sorgen har sin tid, och ska få ta sin tid. Men man får inte fastna i detta. Livet måste gå vidare. Man ska kunna minnas det otäcka, men det är i nuet man ska leva, och ha möjlighet och ork att blicka framåt.

Jag hörde i ett program om att människans utveckling under historiskt tid har gått mest framåt via samarbete och allianser med grannar.
Ett exempel som nämndes var att kungahusen i Europa under 1800-talet har räddat kontinenten från många onödiga krig. När kungaätterna gifte sig kors och tvärs med varandra, skapades en sammanhållning mellan länder och folk. Vilken kung ville kriga mot grannlandet, om han visste att hans syster var drottning där, och riskerade hennes och sina syskonbarns liv om han startade ett krig? Handel, samarbete och tolerans mellan länder ger större vinster för fred och välstånd, än krig och förföljelser.

Huvudstaden Tokyo byggdes upp igen efter den stora jordbävningen 1923, då 143.000 människor dog i jordbävningen och i bränderna som uppstod efteråt. Denna katastrof kallas för "Stora Kanto-jordbävningen" eller på engelska "Great Kantō earthquake".

Städerna Hiroshima och Nagasaki har överlevt en av världshistoriens största attentat mot ett civilt folk år 1945. Den 6 augusti fällde amerikanerna en atombomb över Hiroshima. Tre dagar senare den 9 augusti en till över Nagasaki. Hundratusentals människor dog under och efter atombombningen. Wikipedia ger en uppskattning att 90.000-166.000 har dött i Hiroshima och 60.000-80.000 i Nagasaki till följd av själva attentaten, samt en långsammare död på grund av den radioaktiva strålningen efteråt, som fortsatte skörda dödsoffer decennier efter krigsslutet.

Staden Kobe har byggs upp igen efter den stora jordbävningen med påföljande stadsbrand den 17 januari 1995. I denna stora naturkatastrof överlevde nästan alla, förutom 5.000 personer som fick sätta livet till. På engelska kallas den jordbävningen för "Great Hanshin earthquake".

--------------------------------------------------------------------------------------------

Läs mer om dessa stora katastrofer i modern tid på Wikipedia. Om man går över till de engelska sidorna, snabbast via länkarna inom parentes, får man mer fakta och länkar för vidare läsning.

Stora Kanto-jordbävningen, 1 september 1923 - (1923 Great Kantō earthquake)

Atombomberna över Hiroshima och Nagasaki, 6 och 9 augusti 1945 - (Atomic bombings of Hiroshima and Nagasaki)

Jordbävningen i Kobe, 17 januari 1995 - (Great Hanshin earthquake)

Jordbävningen vid Tōhoku, 11 mars 2011- (2011 Tōhoku earthquake and tsunami)

--------------------------------------------------------------------------------------------

Nu börjar det stora arbetat ett röja upp, sörja, bearbeta traumat och bygga upp ett land igen efter tsunamin och jordbävningen den 11 mars 2011.

Japan och dess befolkning har överlevt prövningar tidigare och kommer att göra det igen. Min förhoppning är att om tio år blommar körsbärsträden i vackra parker i nya fina samhällen som har byggts upp efter katastrofen.
Livet har gått vidare och minnet om denna stora katastrof tillhör historien.



Bilden visar körsbärsträd i blomning i parken Peace Memorial Park i Hiroshima invid fredsmonumentet som japanerna kallar för Genbaku Dome. Den kallas också för Atomic Bomb Dome eller A-Bomb Dome. Sedan 1996 är den med i Unesco:s världsarvslista över platser som är viktiga att bevara för mänsklighetens historia.


Källor:
Wikipedia, nyhetssändningar i teve, radio och internet, bildsökningar via Google och egna minnen.

Läs mer i Ny Teknik från den 18 mars, vad som planeras för den skadade kärnkraftsreaktorn i Fukushima: Tepco planerar begrava Fukushima. I den artikeln finns länkar till mer läsning om vad som händer i Japan.

Vinjettbilden träsnittet ”Under vågen utanför Kanagawa” eller ”Den stora vågen” (”The Great Wave”) är utförd någon gång mellan 1826-1832 av den japanske konstnären Katsushika Hokusai, 1760-1849. Originaltitel på japanska heter: "Kanagawa oki nami-ura". Bilden tillhör en serie på 36 träsnitt om vulkanberget Fuji. Alla bilderna i serien kan du se på Wikipedia i artikeln 36 vyer av berget Fuji.

.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar