torsdag 26 maj 2011

Vulkanaska och AskungenDen 21 maj började åter en vulkan på Island spy ut aska över norra Europa. Den heter Grimsvötn och ligger under den stora glaciären Vatnajökull. Grimsvötn heter även glaciärsjön där vulkanen ligger, eller snarare att det är sjön som namngett vulkanen då vötn betyder vatten.

Klockan 19.25 den 21 maj började således utbrottet. Skräcken var om hela Europa åter skulle få ett totalt flygstopp som skedde förra året i april. Fyra dagar senare, den 25 maj klockan 02.40 tog vulkanen en paus, och Europa kunde andas ut för denna gång.

Vulkanen Grimsvötn ligger cirka 14o km nordost om Eyjafjallajökull, den ökända vulkanen som lamslog flygtrafiken förra året. Jag skrev om detta stora vulkanutbrott i artikeln: Eyjafjallajökull och andra vulkaner.


Grimsvötns utbrott i maj 2011. Senast vulkanen var aktiv var 2004.

--------------------------------------------------------------------------------------------

Askungen
som jag skrev om i förra artikeln har fått sitt svenska namn från att hon var sotig i ansiktet av spisaska och att hon var ett litet barn. Alltså aska och unge är lika med askunge. Att hon som vuxen kvinna levande i ett slott fortfarande heter Askungen låter för mig lite underligt. Hade hon inte ett eget namn? Hennes prins som räddade henne från sin hårda uppväxtmiljö hade heller inget namn, utan bara kallas för Prinsen. På engelska heter han Prince Charming.

Sagan om Askungen är idag mest känd från Disneys tecknade film från 1950, Cinderella på originalspråket.
Man kan spåra ursprunget till sagan till första århundradet före vår tideräkning, till den grekiske berättaren Strabo. Där heter hon Rhodopis och levde under Farao Amasis tid i Egypten. En snarlik berättelse finns i Kina från 800-talet som är nedtecknad av Tuan Cheng-Shih.

Den kände franske sagosamlaren Charles Perrault (1628-1703) bearbetade muntliga folkliga europeiska folksagor och publicerad Askungen i Gåsmors sagor 1697, på franska heter samlingen Contes de ma mère l'oie. Sagan finns också med bland Bröderna Grimms sagor från början av 1800-talet. Bröderna hette Jacob och Wilhelm Grimm.

Det blir en rolig koppling mellan Askungen och Grimm, och med askmoln från Grimsvötn, eller hur?


Okänd illustratör.

Askungen heter på franska Cendrillon, som betyder liten aska eller lilla askflickan. Namnet kommer ur ordet cendre som helt enkelt betyder aska.
På germanska språk heter Askungen: Askepott på norska, Askepot på danska och Aschenputtel tyska.
På finska Tuhkimo (aska heter tuhka) och på ungerska Hamupipőke.
På engelska heter hon Cinderella som är inlånat från det franska namnet Cendrillon. Som andra exempel från romanska språk heter hon på spanska Cenicienta och på italienska Cenerentola.


Askungen hur illustratören Gustave Doré tolkade sagan 1867. Bilden beskuren från originalet.


I Norden finns samma tema på askungesagan, fast jäntan har bytts ut till en pojke. Han har olika namn som Askeladden, Askepjäsken, Askefisen eller Askepåten.

--------------------------------------------------------------------------------------------En annan känd Cinderella i Skandinavien är ett passagerarfartyg som åkt mellan olika destinationer på Östersjön. Fartyget togs i drift 1989 och har plats för 2560 passagerare, har 2500 hyttplatser och tar 100 bilar.
Fartyget är numera under svensk flagg och heter sedan 2003 M/S Viking Cinderella. Hon far idag på kryssningar mellan Stockholm och Mariehamn på Åland. Hon har tidigare trafikerat rutten Stockholm-Helsingfors (Helsinki). En tid gick hon även mellan Helsingfors-Tallinn samt Stockholm-Helsingfors-Tallinn.

--------------------------------------------------------------------------------------------Till sist kan jag nämna den kända låten Cinderella Rockefella. Låten skrevs 1966 av Mason Williams och Nancy Ames. Två år senare blev den en hit med den israeliska duon och gifta paret Esther & Abi Ofarim. Singeln låg som nummer ett på den brittiska singellistan i tre veckor i mars 1968. Låten var ovanlig då den innehåller joddling och har ett 1920-tals sound. Wikipedia skriver även att låtens struktur är en bluestolva (twelve-bar blues) på samma sätt som låtarna: Johnny B. Goode och Blue Suede Shoes.
Se och hör låten på YouTube: Esther & Abi Ofarim - Cinderella Rockefella.


Källor: Wikipedia; Youtube; Bild- och faktasökningar på Google; och egna minnen.

.

2 kommentarer:

  1. Jag har hört att Askungen egentligen hette Lindali... Eller , rättare sagt, jag läste det i en gammal bok en gång.... Stämmer det? kanske. Ska leta vidare. Detta var verkligen intressant läsning. Tack

    SvaraRadera
  2. Det var intressant! Hon måste ju ha ett riktigt namn i någon av alla sagor som finns med askunge-temat. Tack! :-)

    SvaraRadera