torsdag 9 februari 2012

Skäggens återkomst i modetI förra artikeln skrev jag om skägg. Nu tar jag steget till skägget på överläppen.
Mustasch kommer från franska moustache och italienska mostaccio, vilket troligen kommer från grekiska mystax som betyder överläpp, mustasch.

Det liknande ordet musch är en liten svart lapp av till exempel sidentyg som kvinnor förr smyckade ansiktet eller synliga delar av kroppen med, för att förstärka hyns glans och vithet. Vissa hävdar att bruket att bära musch var att dölja ärr förorsakade av till exempel syfilis eller smittkoppar. Musch kommer från franska mouche och vidare från latinets musca som betyder fluga. Så det har inget med mustasch att göra.

Tidigare kallade man hela skäggprydnaden för mustascher, alltså stod i plural. På samma sätt som byxor för ett klädesplagg. Men jag har aldrig sett män i ett halvt överläppsskägg som kallat det för en mustasch.

I radioprogrammet Stil från 4 november 2011 berättades att många manliga modeller på modets estrader och catwalken, numera bär skägg. Yrkesgrupper som tidigare varit renrakade inom t.ex. bank- och finansvärlden har också låtit ansiktsbehåringen växa ut.

--------------------------------------------------------------------------------------------

Här nedan följer en kavalkad av olika mustascher. Mustaschtyperna som tv-spelsfigurerna Mario och hans antagonist Wario bär, får nog räknas till fiktiva stilar som ingen äkta man kan anlägga. Möjligtvis med hjälp av mycket vax och formsprej.


Guy Fawkes / Frank Zappa / Magnum P.I.
Burt Reynolds / Santana / Wario


Mario / Prince / Clark Gable
Dear Watson / Martin Luther King / Captain Hook


Zorro / Tom Criuse (Scientologist) / Gandhi
Ringo Star / Einstein / Stalin


George Michael / Thomson [Dupont] / Thompson [Dupond]
Bove / Salvador Dali / General Lee


Lars the Viking / Hitler / [Django] Reinhardt
Hercule Poirot / Asterix / Motorhead

--------------------------------------------------------------------------------------------

Här följer ytterligare en kavalkad av formade småskägg och mustascher. Jag har behållit de engelska namnen.


Coathanger / Shark Jaw / Prussian
Pagoda / Landing Strip / Soul Shadow
Hughes Dirty


Delta Dirty / Stubble Goatee / Tear Drops
I Beam / Stubble Thin / Stubble Lean
Trailer Fu


Chin Dip / Topped Chin Dip / Dribble Dip
Topped Dribble Dip / Morse Code / Soul Balbo
Pyramid

--------------------------------------------------------------------------------------------

Som med alla modevågor kommer skäggen att försvinna från catwalken en dag, och de renrakade ansiktena kommer att ta över. Modet går i cykler.

Men inom gayrörelsen finns en undergrupp av män som kommer att behålla sina skägg. En grupp homosexuella män började protestera mot allt konstlat, tuperat, trimmat och slimmat inom gayvärlden vid 1980-talets slut. De ville vara sig själva och tog avstånd från det ytliga och glamorösa. De ville lufsa runt i sina jeans och rutiga skjortor. Låta kroppsbehåringen vara kvar och skägget växa, och struntade i om de hade några extrakilon att bära på.

De representerar idag björnkulturen och kallas för bears på engelska, eller björnar på svenska. Denna subkultur uppstod i USA i under 1980-talet och spreds sedan ut över världen. Björnarna har en egen flagga som skapades av Craig Byrnes 1995. Flaggan har hämtat inspiration från regnbågsflaggan, men har andra färger.
Vad färgerna står för är det delade meningar om. Det kan antingen symbolisera hud- och hårfärg på alla jordens olika folk, eller färgen på alla vilda björnar, eller bara vara grafiskt snygga färger som skaparen av flaggan tyckte passade ihop.


Björnflaggan, eller som den också kallas: The International Bear Brotherhood Flag.


Själv lät jag mitt skägg växa ut sommaren 1985, och har bara varit helt renrakad tre gånger sedan dess. Några veckor sommaren 1986; kring den 14 juli 1989, då jag var med i en teatergrupp och spelade Robespierre i en föreställning i Stockholm om den franska revolutionens 200-årsminne, samt någon vecka sommaren 1994 när jag arbetade i Umeå.
Mitt skägg blir kvar, även när modet skiftar. Det är ett med mig och en del av min personlighet.

Läs även mina tidigare artiklar om skägg:
Sluta mumla i skägget!
Skäggiga damer och styrka
Tala ur skägget, karl!

--------------------------------------------------------------------------------------------

Källor: Wikipedia; Boken Främmande ord, 2008; Sveriges Radio, Stil 2011-11-04 Hemingway - det första litterära PR-snillet som skapade både myt och mode; Bildsökningar via Google; och egna minnen.
Bilden överst med det överkorsade rakbladet är lånad från eventet Bearcelona i Barcelona, Spanien.

.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar