söndag 4 mars 2012

Fikonlöv och borthuggna snorrarJag skrev i artikeln; Adam och Eva - med och utan fikonlöv, om hur en målning av Masaccio blivit befriad från påmålade växtrankor. Även skulpturer från antiken har blivit censurerade av nitiska moralväktare.

När en moralisk påve i Vatikanen på 1800-talet fick nog av alla nakna statyer från antiken, beordrade han att snorrarna skulle huggas bort på de manliga statyerna. Skadorna ersattes sedan med ditsatta fikonlöv.
Detta skulle ha skett år 1857, under påven Pius IX:s tid. Han satt på påvestolen 1846-1878.

I filmen Arkitektens mage (The Belly of an Architect) av Peter Greenaway från 1987, gick en man omkring i Rom och högg av näsorna på statyer och byster. Han la näsorna i en väska som han bar med sig. Nu undrar jag om denna påve också gick omkring med en liten väska och fyllde den med avhuggna snorrar.
Då väcks frågan om det finns ett hemligt arkiv i Vatikanen som är fyllt av stensnorrar? :-)

Ett framtida projekt kan vara att man parar ihop snorre med rätt staty och limmar sedan ihop dessa. Det kan vara ett jobb för kardinaler och andra religiösa ämbetsmän som ett varnande exempel för att censurera konst. De kanske blir påvar en dag, och då kan de ha med detta som lärdom över människans dumhet.

Sin egen konst som man själv skapat i sin samtid, kan man göra vad som helst med. Men RÖR INTE konst som överlevt en lång tid, och som vittnar om en annan kultur och andra värderingar.
Framtiden kanske uppskattar detta bättre än samtiden.

Kommande artikel: Borttagna fikonlöv och fri konst, handlar om den ocensurerade konsten. Det vill säga dessa två manliga statyer avklädda sina fikonlöv.
Tror du att det är så mycket att yvas över?
Vad var det som gjorde dessa konstvandaler så upprörda?

--------------------------------------------------------------------------------------------

Översta skulpturen: Apollo Belvedere, romersk kopia av en grekisk förlaga från ca 330 f.v.t. Finns på Vatikanmuseet.

Apoxyomenos, romersk kopia av en grekisk bronsstaty av Lysippos som levde ca 325 f.v.t. Finns på Vatikanmuseet.

--------------------------------------------------------------------------------------------

På andra sidan Atlanten i USA är de rädda för nakenhet. Jag fann en gammal nyhet i Expressen på webben som berättar att vintern 2003 sände tevekanalen ABC ett avsnitt av serien På spaning i New York (NYPD Blue), där en naken kvinnorumpa skymtade på väg in i en dusch. Detta skedde på barnvänlig tid på amerikansk teve, alltså före klockan 22.00.
Panik utbröt och ABC dömdes senare att betala 10 miljoner (omräknat i svenska pengar) i böter, meddelar Expressen.

Det finns ett program som heter ClearPlay att köpa och ladda ner i USA. Det är ett filter som tar bort hemskheter som våld, blod och svordomar från vanliga spelfilmer och dokumentärer. De som säljer programmet säger att det är till för att hela familjen ska kunna se på en film utan olämpliga delar, allt för att skydda barnen. Stolt berättar de att filmens helhet inte går förlorad även om man tar bort dessa klipp. Snacka om att curla sina barn till max! Och att förstöra filmmakarnas skapelser med censur.
Se på deras reklamfilm hur ClearPlay fungerar. Tryck på fliken "About Us" och "How It Works".


Ur filmen Poltergeist från 1982. De onda andarna kommer ut genom en påslagen teveapparat efter att sändningarna slutat för natten.

--------------------------------------------------------------------------------------------

Nu undrar jag lite över amerikansk dubbelmoral om nakenhet och våldsskildringar. Hade man visat samma kvinna i På spaning i New York fullt påklädd och skjutit henne med 20 skott så blodet sprutat, hade moralisterna nog inte ens höjt på ögonbrynen.
Om man visar kärlek och nakna kroppar på teve så verkar amerikanerna svimma eller skrika efter censur. Men om man däremot dödar och lemlästar människor så bryr de sig inte om detta på samma sätt.

Under Superbowls mellanakt 2004 uppträdde Janet Jackson i ett shownummer. I slutet slet hennes sångpartner Justin Timberlake av hennes överdel och blottade det högra bröstet i drygt två sekunder. Moralpanik utbröt i USA. Detta ledde till hårdare styrning av innehållet i underhållning och bötesstraff för svordomar och annat anstötligt i teve. Jag har hört att direktsändningar sänds numera med en liten fördröjning. Ifall något upprörande sänds igen kan man stoppa sändningen eller byta kamera så att tittarna inte får se vad som hänt i verkligheten.
Till historien hör att Jackson hade ett bröstvårtskydd (nipple shield) så hon visade inte ett helt naket bröst.
Se klippet på YouTube: Janet Jackson - Super Bowl halftime 2004 (VIDEO LIVE).


Janet Jackson och Justin Timberlake efter nakenchocken 1 februari 2004.


Hur fortplantar sig moraliska amerikaner, genom en våldshandling eller i mörkret genom en diskret kloning? Det verkar väl vara mer naturligt för dem att skada och döda varandra, än att kramas, kyssas och visa lite naken hud?

De nationella tevekanalerna i USA: bland andra ABC, NBC och CBS törs inte visa verkligheten som den är. Så det är tur att amerikanerna har mängder av kabeltevekanaler som HBO och Fox, som törs visa lite mer ”europeiska” filmer och teveserier.

Samma moralister vill att museer ska censurera konst som hänger på offentliga museer så att barn och känsliga personer inte ska ta skada av omoralisk konst som visar nakenhet.Så här skulle målning Badande av impressionisten Pierre-Auguste Renoir från 1887, helst se ut med moraliska amerikanska ögon. Om tavlan nu får vara uppe vill säga. Det finns säkert magasin för opassande konst.

Och så lite moralpanisk ironi:
Livsfarliga kroppsdelar är censurerade på tavlan. Om barn får se dessa kan de bli skadande för livet. Det kan förstöra deras liv och de kan också få en sned sexualsyn vilket skulle hämma ett sunt leverne.
Hugliga! Vad skulle kunna hända med barnen om de får se nakna kroppar överallt: på teve, film och på museer? Och det värsta av allt, i sitt EGET HEM!
Föräldrar! Knäpp översta knappen på flanellpyjamasen. Klä på er inne i duschen. Använd helkroppsbaddräkt på stranden, om ni absolut måste dit.
Rensa ut alla konstböcker ur bokhyllan som visar naken hud, och köp de konstböcker moralisterna tillhandahåller.
Gå inte på zoo, för man vet aldrig vad aporna hittar på med varandra. Utan låt barnen läsa djurböcker med påklädda djur, det vill säga fabler. Kalle Anka är dock förbjuden. Han går ju med NAKEN underkropp.
Slut på ironin.


Den ocensurerade versionen av Badande av impressionisten Pierre-Auguste Renoir från 1887. Så farlig är den väl inte?


Källor: Wikipedia; Expressen: Naken tv-rumpa kostade 10 miljoner; Internet Movie Database, IMDb; ClearPlay; YouTube; Bildsökningar via Google; och egna minnen.

.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar