lördag 23 oktober 2010

Oktober - årets åttonde månad


Oktober är årets tionde månad. Namnet oktober betyder den åttonde månaden. Varför detta? Då betyder detta att mars är årets första månad. Saknade man januari och februari förr i tiden?

Året är konstruerat av människan. Det kan ju börja när som helst. För att markera årets cykler hade man olika sätt att mäta början och slut. I forntida Egypten hade man som riktmärke när stjärnan Sirius nådde en viss punkt på himlen. I vår forntid finns stensättningar som visade sommarsolståndet.

I Abu Simbeltemplet i Egypten nådde solen längst in i templet två gånger om året, 20 oktober och 20 februari. Där inne finns fyra statyer föreställande Ra-Horakhty, Ramses (som gud), Amun Ra och dödsrikets gud Ptah. När solen nådde in belystes alla utom dödsrikets gud som fortsatte befinna sig i mörker.


Ett år enligt den gregorianska kalendern är en cykel på 365 dygn, 5 timmar, 49 minuter och 12 sekunder. Ett vetenskapligt år är på 31 557 600 sekunder.

Den gregorianska kalendern börjar med 1 januari. Den tidigare julianska kalendern började med mars. Så då blev oktober den åttonde månaden och med februari slutade året. Då är det lättare att förstå varför februari har 28 dagar. Den månaden fick ta de dagar som fanns kvar på året.

Förr i tiden kallades oktober månad i Sverige för slaktmånad. I Danmark hette den sædemåned, för att man sådde på hösten. I Tyskland kallades den Weinmonat, dvs vinmånad.

I Finland heter månaden lokakuu. Loka, som uttalas som låka med kort å, betyder smuts och kuu är månad. Kanske syftar det på att månaden är blöt och regnig och allt blir till sörja. Kanske också att den första snön faller med slask och lerigt smältvatten som följd.
Jag läste på internet att när finländare kommer på statsbesök till Sverige bjuder man aldrig på bordsvattnet Loka. Det kan ju bli ett kul missförstånd för våra finska gäster.--------------------------------------------------------------------------------------------Octo betyder helt enkelt åtta på latin.
Ordet octo/okto finns i:

Octopus = bläckfisksläkte med åtta armar.
oktagon = åtthörning, en polygon med åtta hörn. Vår stoppskylt är en liksidig sådan.
oktan = kolväte med åtta kolatomer, en lättflyktig och eldbefängd vätska.
oktav = inom musiken en tonföljd av åtta toner, till exempel från C till c. Fler betydelser finns av ordet. Se bl.a. Wikipedias artikel: Oktav.
oktett = åtta musiker i en ensemble eller komposition med åtta olika instrument.

--------------------------------------------------------------------------------------------

Till sist kan jag berätta att oktober månad är årets längsta månad. Den har 31 dagar, och tack vare att sommartiden slutar i oktober, får man lägga till en extra timme. Så månaden är en timme längre än motsvarande månader med lika många dagar.


Källor: Wikipedia, NE, SAOB, Suomi-ruotsi suursanakirja: Finsk-svensk storordbok, 1986, bildsökningar på internet, eget foto (Lokaburkarna) samt egna minnen. Bilden överst är illustrationen för oktober månad ur Les Très Riches Heures du Duc de Berry (på svenska Hertigens av Berry mycket rika timmar), utförda 1412-1416.
.

1 kommentar:

  1. Skulle bara vilja påpeka att en oktav inom musiken inte nödvändigtvis behöver vara en "tonföljd" (att man spelar alla toner från t ex C-c), utan det är ett intervall med åtta heltoner.(det räcker alltså med att spela ett c i lilla oktaven och sedan ett c i stora etc.)

    SvaraRadera