torsdag 18 februari 2010

Talibantolererare, castrokramare och natofjäskare

Hörde i radion tre helt nya nya ord för mig:
Talibantolererare
, Castrokramare och Natofjäskare. Vem säger att svenska språket är lamt och fantasilöst?

Den utrikespolitiska debatten från Riksdagshuset den 17 februari gav exempel på dessa ord.
Nu gäller det för mig att börja använda dessa ord i vardagslivet.
Synd att jag inte är politiker, för då kunde jag använda dem nästan jämt. Men då är det risk att de blir utslitna när de börjar tas i var mans mun. Bäst att använda dem med en gång i denna blogg.

Smaka på orden igen:

Talibantolererare
Är det någon som tycker om fundamentalism och gör bara saker som står i en helig skrift. Därefter tolka det som man själv behagar, och till sist uppvigla massorna som inte kan något om vad som är rätt och fel. En massa som vill ha en stark ledare som säger hur man ska tänka, göra och säga, utan att reflektera om ondska, förtryck och intolerans?

Castrokramare
Castro, är det stadsdelen i San Francisco som är känd för sin tolerans för HBT-folk som menas? Alltså ska man krama om gayfolk av alla nyanser och deras vänner under regnbågens valv?
Den Castro vet väl knappt någon i Sverige vad det är för något, så talaren menade säkert Fidels vänner. Att de vill skydda en gammal kommunists ideologiska tankar om hur man styr ett litet ö-rike i Karibien? Det fattiga lilla landet Kuba, som trots att det varit kommunistiskt sedan 1959, har bättre sjukvård för hela befolkningen, än det stora rika demokratiska grannlandet i norr? Det sista hävdar Michael Moore i filmen "Sicko" från 2007.

NATO-fjäskare
Vem vill fjäska för försvars- och allianspakten NATO? Utan NATO hade väl hela Världen varit en snäll plats att leva i, eller var det en bromskloss mot den så kallade kommunistvärldens försök att ta över världsherraväldet?
Eller är det en krigsuppviglare som underblåser konflikter i Världen, för att gynna vapenfabriker och dess lobby som inte vill ha fred i Världen?

Oj, vilka härliga nya metaforer som sades i debatten! En av dessa var Carl Bildts "allsköns halvgrumlig halvkommunism". Inte visste jag att politiker av idag är sådana språkekvilibrister!

Nu väntar jag med spänning om eller när Svenska Akademien tar med dessa i sin nästa upplaga av SAOL (Svenska Akademiens ordlista).

.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar