I hela mitt liv har jag farit Orden runt i både tid och rum. Nu vill jag dela med mig av mina iakttagelser.
lördag 20 februari 2010
Semla är en fralla med ost!
Semla är en fralla med ost, om man bor i Finland.
När jag flög till Helsingfors bjöd de på kaffe och en semla med ost på flyget. Som svensk blir man förvånad att få en ostfralla och inte en gräddsemla.
Varför är det på detta viset?
Jo, helt enkelt att ordet semla inte betyder från början "bulle med grädde och mandelmassa".
Simila betyder "fint vetemjöl" eller "det finaste vetemjölet" på latin.
Brödet är således bakat på finmalet vetemjöl eller ibland på fint rågmjöl. Alltså är en semla en finare bulle bakad till fest, än ett vardagsbröd som är bakat på grovt mjöl.
Sembla, simbla. simla, sämbla, sämla och zemmel är exempel på gammalstavning på detta bakverk.
Hetvägg, fastlagsbulle och fettisdagsbulle är andra namn på semla. Det kan också syfta på maträtten, då man serverar semlan i en skål med varm mjölk.
Hetvägg var från början kilformade varma vetebullar, från lågtyska heetweggen, där het är varm och wegge, wigge, betyder kil. På 1700-talet åts sådana kilformade semlor i Stockholm. De mandelmassefyllda bullarna kokades i mjölk i en kastrull före servering.
Varför kilformade? Det är enklare att få plats med fler bullar i en kastrull om de är kilformade än om de är runda.
På 1800-talen slutade man koka semlorna och man serverade dem istället med varm mjölk, socker och kanel.
Det är först under 1900-talet man började äta semlorna au naturel som bakelser. Så dagens semlor är ingen gammal sed utan den hör 1900-talet till.
Enligt tidningen Metro den 17 februari 2010 åts det 6 miljoner semlor på fettisdagen. Det är inte illa på en befolkning på 9 miljoner. Semlan är omtyckt över ålders-, köns-, klass- och etnicitetsgränser. således ett bakverk som enar en nation :-)
Oj, det var mycket fakta om semlor.
Så nu ska jag gå iväg och äta en hetvägg! Mums!
Läs om dagen då man äter semlor i min artikel: Fettisdag, askonsdag, skärtorsdag?
Läs mer i Ny Teknik från 17 februari 2010 om hur man bakar massor av semlor
Källor: Metro; NE; SAOB; Wikipedia.
.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar