tisdag 2 februari 2010

2 februari - kyndelsmässodagen


Den 2 februari firar vi kyndelsmässodagen


Det är 40 dagar sedan juldagen, det vill säga när Jesus föddes. Enligt judisk tradition bar Maria fram Jesus till templet just den dagen.
Det sammanföll även med att en kvinna blev "ren" igen efter förlossningen. Fram till att sonen skulle omskäras den åttonde dagen ansågs hon som "oren". Därefter skulle hon vänta ytterligare 33 dagar under sin "blödnings- och reningstid". Efter att familjen gjort ett rituellt offer återtogs kvinnan till församlingen, således den 40:e dagen efter förlossningen.

Den som räknar får 33 plus 8 att bli 41, så det stämmer väl inte?
Jo, så här är det. Den första dagen räknas som dag 1, den andra dagen är 2 osv. Ett exempel: Jesus uppstod från det döda på den tredje dagen. Han dog på en fredag och uppstod på söndagen. För oss är det två dygn, men om man räknar långfredag som dag 1, så är påskafton på lördag dag 2 och påskdagen på söndag dag 3. Så nu stämmer det, eller hur?

--------------------------------------------------------------------------------------------

Inom kristenheten kallades kyndelsmässan för Jungfru Marias rening, Jungfru Marie kyrkogångsdag eller Herrens frambärande.

Kyndelsmässodagen kom till västra Europa på 600-talet tillsammans med andra mariadagar från öst. Kyndelsmässa hade uppkommit i östra Europa redan under 300-talet.

Under medeltiden tog man med sina nystöpta ljus till kyrkan för att få dem välsignade. Man hade förhoppningen att ljusens värme skulle smälta bort vintern.

Kyndel
är ett gammalt ord för ljus eller bloss. Jämför med engelska candle. Vi har kvar ordet i kandelaber.

Sedan 1772 firar kyrkan i Sverige kyndelsmässodagen den söndag närmast före eller efter den 2 februari.
Kyndelsmässan räknas även som slutet av jultiden.

Så tänd ett ljus idag och bli ett med en uråldrig tradition.

Nästa blogg om ett närbesläktat ord: kandid


Källor: NE online: SAOB; Wikipedia.

Läs mer om kyndelsmässodagen på Nordiska museets hemsida

.

2 kommentarer:

  1. Mats, du är så otroligt härlig! Det här är en blogg som jag kommer att följa noga, för man lär sig alltid massor när Mats datamaskin till hjärna är inblandad!

    SvaraRadera
  2. Tack, tack, bockar och rodnar...

    SvaraRadera